Als er een schaap over de dam is, volgen er meer, zo lijkt het. Nadat Zweden ‘Palestina’ als staat heeft erkend, wil een aantal leden van het Franse parlement dat hun regering hetzelfde doet.
Socialistische parlementariërs bereiden een motie voor waarin de regering wordt opgeroepen om de Palestijnse staat te erkennen, meldt Ha’aretz woensdag op basis van informatie van het Franse persbureau AFP.
Oplossing
Die erkenning moet volgens de Parti Socialiste, de partij van president François Hollande, een oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnen dichterbij brengen. Over het voorstel wordt volgende week gediscussieerd tijdens een bijeenkomst met minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.
Die meldde vorige maand dat Parijs uiteindelijk de Palestijnse staat wil erkennen, maar dat hij het juiste moment wil afwachten om daar daadwerkelijk toe over te gaan.
Keelgat
Volgens de minister zou dat moment kunnen komen als het vredesoverleg definitief mislukt. Dat schoot de Frans-Israëlische parlementariër Meyer Habib van de centrum-rechtse partij UDI in het verkeerde keelgat. ‘Denken ze (Frankrijk en Europa) nu echt dat het conflict eindigt als ‘Palestina’ wordt erkend?, zei hij.
‘Wanneer worden ze eens wakker? Ze moeten beseffen dat het erkennen van de Palestijnse staat zonder onderhandelingen op dit moment een grote fout is, die kostbaar zal zijn voor Europa.’ Hij zegt ook dat de Franse regering zich beter kan richten op de bestrijding van jihadisten.
Symbolisch
Het Britse parlement stemde onlangs voor erkenning – een actie die voornamelijk symbolisch is, aangezien 10 Downing Street al heeft laten weten zich hiervan niets aan te trekken. Ook Spanje en Ierland zouden van plan zijn het voorbeeld van de Fransen en de Britten te volgen.
De socialistische regering van Zweden heeft de Palestijnse staat deze week officieel erkend. Daarmee was het Scandinavische land de eerste grote EU-lidstaat die dat deed. De actie zette kwaad bloed bij de Israëlische regering. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman begrijpt Stockholm niets van het conflict in het Midden-Oosten.
De nieuwe Zweedse regering kan zich beter bezighouden met belangrijkere zaken in het Midden-Oosten, zoals de massamoord in Syrië, Irak en andere landen in de regio, aldus Lieberman.