De Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft woensdag internationale verdragen getekend, waarmee de Palestijnen zich aansluiten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. ‘Wij stappen naar het Internationaal Strafhof omdat de Veiligheidsraad ons teleurstelt.’
Abbas tekende onder meer het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het International Criminal Court (ICC).
Voorstel
Met de ondertekening van de verdragen reageert Abbas op het besluit van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Verenigde Staten zouden een voorstel, waarbij Israël voor 2017 zou moeten hebben verlaten, wegstemmen met een veto. Dat was uiteindelijk niet nodig, omdat onvoldoende landen voor het voorstel waren.
Abbas ondertekende de verdragen aan het begin van een noodoverleg in Ramallah, na de afwijzing van de VN-Veiligheidsraad. De Palestijnse leiders stemden unaniem voor de stap om naar het Internationaal Strafhof en de ondertekening van de verdragen werd live uitgezonden op de Palestijnse televisie.
‘Wij willen een klacht indienen tegen Israël,’ zei Abbas. ‘Wij worden aangevallen. Onze gebieden worden elke dag aangevallen. Bij wie moeten we klagen? De Veiligheidsraad stelt ons teleur. Er is een internationale organisatie waar wij kunnen klagen, en dat zullen we doen.’
Oorlogsmisdaden
De stap van Abbas werd in Israël al bevreesd. Israëlische militairen of politici zouden als verdachten voor het strafhof kunnen worden gedaagd vanwege oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden, al zal dat nog wel even duren. Ook de Amerikanen waarschuwden voor Palestijnse toetreding tot het ICC.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat als er iemand moet vrezen voor het ICC, dan is het wel de Palestijnse Autoriteit, samen met Hamas.
Clarification: Palestinians CANNOT SUE #Israel for war crimes at ICC. They can complain to court, but way to investigation still very long
— Raphael Ahren (@RaphaelAhren) December 31, 2014
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Veiligheid
De Verenigde Staten waren tegen het voorstel, dat werd ingediend door Jordanië bij de Veiligheidsraad en werd gesteund door Arabische landen, omdat het geen rekening houdt met Israëls ‘rechtmatige streven naar veiligheid’.
Jordanië reageerde teleurgesteld op de uitkomst. ‘We hoopten dat de Veiligheidsraad vandaag de Arabische resolutie zou aannemen, want het verdrag bevat zowel de morele als de juridische verantwoordelijkheden om het conflict tussen Israël en Palestina op te lossen,’ aldus de Jordaanse VN-ambassadeur Dina Kawar.