Het ziet ernaar uit dat de pro-Russische Socialistische Partij de grootste partij is geworden bij de parlementsverkiezingen in Moldavië. De partij heeft hoe dan ook te weinig stemmen om een coalitie met de Communistische Partij te kunnen vormen.
Nu meer dan 89 procent van de stemmen is geteld, lijkt het erop dat de Socialistische Partij (Partidul Socialistilor) met ruim 21 procent van de stemmen als winnaar uit de verkiezingen zal komen.
Geen meerderheid
Maar partijleider Igor Dodon zal de overwinning met gemengde gevoelens vieren. Want een pro-Russische coalitie zit er niet in. De Communistische Partij, waar de socialisten mee willen samenwerken, staat nu op 18 procent van de stemmen. De gezamenlijke 39 procent is niet genoeg voor een meerderheid in het 101 zetels tellende parlement.
De pro-Europese partijen halen die meerderheid vermoedelijk wel. De huidige drie regeringspartijen, de Liberale Democraten, de Liberalen en de Democraten, hebben gezamenlijk 44 procent van de stemmen. Dat percentage is goed voor minimaal 51 zetels, net genoeg voor een meerderheid. Vermoedelijk halen ze 57-58 zetels. Die uitslag is hoe dan ook omstreden, omdat een van de pro-Russische partijen op het laatste moment uit de verkiezingen werd gehaald.
Pro-Europa
Daarmee kunnen ze in Brussel rustig gaan slapen. Eerder in de nacht leek het er nog op dat de pro-Russische partijen een overwinning zouden behalen. Dit zou het einde zijn van de pro-Europese koers van het voormalige Sovjet-land. Veel Moldaviërs zijn al langer ontevreden over de valse beloftes die gepaard gaan met toekomstige toetreding tot de Europese Unie (EU). Het land is van plan om in 2020 toe te treden tot de EU.
De economische tegenslagen in het land worden versterkt door Rusland, dat vanwege het associatieverdrag met de EU stopte met het importeren van onder meer wijn, groente en fruit. De situatie in Moldavië lijkt daarmee een beetje op een miniatuurversie van de tweestrijd in het grote buurland Oekraïne die een jaar geleden tot ontploffing kwam.
Annexatie
Ook Moldavië heeft een op Rusland georiënteerde autonome regio: de Pridnestrovische Moldavische Republiek is een ministaatje op Moldavisch grondgebied dat door bijna niemand wordt erkend.
De geluiden om het gebied door Rusland te laten annexeren, zouden alleen maar luider zijn geworden bij verkiezingswinst van de pro-Russische partij. Zo ver komt het nu nog niet. Maar de pro-Europese regering, als die er al komt, zal nauwlettend in de gaten worden gehouden. Zowel door Brussel als door Moskou.