Siddering door Europa? Syriza nog altijd stevig aan kop

De extreemlinkse partij Syriza doet goede zaken in de peilingen, vlak voor de parlementsverkiezingen van zondag in Griekenland. De partij van Alexis Tsipras haalt in de virtuele stembusgang een derde van de stemmen binnen.

De conservatieve regeringspartij Nieuwe Democratie van premier Antonis Samaras blijft steken op 26,5 procent van de kiezers, blijkt uit een zaterdag gepubliceerde peiling.

Radicale kantjes

Stevenen de socialisten af op een absolute meerderheid? Nee, vermoedelijk niet. De partij krijgt, als het de grootste wordt, weliswaar vijftig parlementszetels als bonus, maar dat is, afgaande op de peilingen, onvoldoende voor een meerderheid in de Griekse volksvertegenwoordiging met in totaal 300 zetels.

Gezien de verwachte verkiezingswinst is het wel waarschijnlijk dat Syriza in de nieuwe regering terechtkomt: andere partijen kunnen eenvoudigweg niet om de partij heen. De radicale kantjes uit het verkiezingsprogramma zullen er wel wat afgaan, als zij compromissen moeten sluiten met andere partijen.

Afgrond

Als hij premier wordt, zei oppositieleider Tsipras zaterdag, wil hij nieuwe onderhandelingen voeren met de Europese geldschieters, die zijn land juist eerder redden van de financiële afgrond. Hij wil een ‘voor alle partijen aanvaardbare oplossing’ voor het Griekse schuldenprobleem.

Eerder gaf Tsipras te kennen dat hij een gedeeltelijke kwijtschelding wil van de enorme schuldenberg (ruim 170 procent). Hoewel hij de eurozone niet wil verlaten, zorgt het vooruitzicht van een socialistische overwinning voor angst en beven in verschillende Europese hoofdsteden.

Grexit

Neem Berlijn, waar de afgelopen tijd werd gesuggereerd dat het Zuid-Europese land wel eens de euro zou moeten verlaten, een zogenoemde ‘Grexit’. Kwijtschelding is voor Duitsland en Nederland onacceptabel: de geleende miljarden belastinggelden komen dan niet meer terug.

Bovendien willen dan ook andere problematische landen als Portugal, Ierland, Spanje en Italië hetzelfde, terwijl zij juist zo hard moesten hervormen om hun financiën er weer bovenop te krijgen.

Syriza bedreigt de kredietwaardigheid van Griekenland, zegt ratingkantoor Standard & Poor’s. Als de populaire oppositiepartij zondag de Griekse verkiezingen wint, ziet het er niet goed uit voor de kredietwaardigheid van het land.

Onheil

De Griekse premier probeert intussen naderend onheil af te wenden. Tsipras’ plannen doen alle offers die voor herstel zijn gebracht, teniet, zei hij vrijdagavond in een campagnetoespraak. Samaras gaf ook kritiek op de ambitie van Syriza om een nieuwe links-radicale wind door heel Europa te laten waaien die de bezuinigingen ook in andere Europese landen stopt.

‘Syriza gaat Europa niet veranderen, maar Syriza zet Europa tegen ons op”, waarschuwde Samaras. Hij wijst erop dat hij de premier was die, onder druk van internationale kredietverleners, enorm moest snijden in de Griekse overheid.