Fréderike Geerdink (44) is maandag vrijgesproken door de Turkse rechter in Diyarbakir. De in Turkije woonachtige Nederlandse journalist werd beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie.
‘Het was toch even spannend,’ reageert de journalist kort na de uitspraak. ‘Ik dacht: straks zeggen ze toch iets anders.’ Geerdink voelt zich opgelucht en is blij dat ze weer aan de slag kan. ‘Back to business. Eindelijk. Dit heeft allemaal veel tijd gekost’. Wie is zij precies?
#Koenders: "Blij met vrijspraak @fgeerdink. Ondanks goede nieuws blijft aandacht nodig voor vrijheid van pers en meningsuiting in Turkije".
— Ministerie van Buitenlandse Zaken (@MinBZ) April 13, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Vrouwenbladen
Volgens haar Twitterprofiel is Fréderike Geerdink ‘de enige buitenlandse journalist in Amed/Diyarbakir’. Diyarbakir, Amed in het Koerdisch, is een stad en provincie in het oosten van Turkije die hoofdzakelijk wordt bewoond door Koerden.
Geerdink werkt sinds 2006 als journalist vanuit Turkije. Aanvankelijk vanuit Istanbul, later verhuisde ze naar het oosten van het land.
Haar Nederlandse opdrachtgevers zijn onder meer ANP, Opzij, Volkskrant Magazine, nrx.next, Elle, Marie Claire, Esta en Viva.
Dat er veel vrouwenbladen in haar portfolio zitten is geen toeval. Mensenrechten en de behandeling van vrouwen in Turkije zijn prominent aanwezig in haar werk.
Koerdische zaak
Ook schrijft ze veel over de vrijheidsstrijd van de Koerden in Turkije. Dat is gezien haar woonplaats niet erg opmerkelijk. Meer dan 90 procent van inwoners van het gebied is Koerdisch en het aantal aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) is er groot.
Sinds 2011 schrijft Geerdink op haar blog KurdishMatters.com uitsluitend over de Koerdische zaak. De artikelen op deze website zijn het regime van president Recep Tayyip Erdogan vermoedelijk in het verkeerde keelgat geschoten.
Anti-Erdogan
‘Erdogan is een dictator,’ schrijft ze in een artikel vorig jaar. ‘Het type dictator dat zijn werkelijke gezicht verborgen houdt achter een sausje van democratie.’ In het artikel hekelt ze niet alleen de Turkse regering, maar ook de houding van de Europese Unie (EU) ten opzichte van Turkije.
Met ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ wordt vrijwel zeker deze pro-Koerdische schrijfstijl van Geerdink bedoeld. Turkije beschouwt de PKK, net als de EU overigens, als een terroristische organisatie.
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) was op het moment van haar arrestatie in januari in Turkije om te praten over de betrekkingen tussen Ankara en Den Haag.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."