Donderdagavond hebben honderden demonstranten een spoor van vernieling achtergelaten in de Griekse hoofdstad Athene tijdens een protestactie tegen de verlenging van het Europese steunprogramma. Ze vinden dat linkse regeringspartij Syriza haar verkiezingsbeloften heeft gebroken door toe te geven aan de eurogroep.
De ongeveer driehonderd protestanten liepen in een protestmars door het centrum van de hoofdstad, waarna het snel uit de hand liep, schrijft de Griekse krant Kathimerini. De boze Grieken sloegen ruiten in, staken auto’s in brand en bekogelden de oproerpolitie met stenen en molotovcocktails.
Hand en tand
Vrijdag maakte de Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit officieel bekend dat Griekenland nog vier maanden aanspraak kan maken op de noodsteun. Dit is wel in ruil voor de hervormingen, die Griekenland eerder had beloofd, waar de nieuwe premier Alexis Tsipras zich met hand en tand tegen heeft verzet. ‘Maandag zal de nationale vernedering voorbij zijn. We maken korte metten met de regels van het buitenland,’ beloofde Tsipras zijn aanhang vorige maand nog.
Desondanks diende Athene afgelopen maandag een lijst met hervormingsmaatregelen in bij de ministers van Financiën van de negentien eurolanden. Alle landen zullen de voorstellen beoordelen – voor zover ze dat nog niet hebben gedaan – waarna een formeel besluit zal worden genomen.
Woensdag werd door het Nederlandse parlement al groen licht gegeven. Duitsland, de meest kritische lidstaat, heeft de hervormingsplannen vrijdag goedgekeurd. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble herhaalde in het debat wel dat ‘Griekenland geen enkele kans krijg om de eurolanden “te chanteren” met nieuwe eisen’.
De lijst met hervormingen bevat niet veel verrassends: Griekenland zal onder meer belastingontduiking gaan aanpakken en een ‘eerlijker’ belastingstelsel gaan invoeren. Ook moet corruptie en de smokkel van tabak en benzine worden bestreden.
Halfslachtig
Daarnaast willen de Grieken hervormingen gaan doorvoeren op collectieve arbeidsovereenkomsten en contracten. Bovendien mogen de Grieken niet eenzijdig geld uitgeven. Dat betekent dat premier Tsipras zijn plannen om meer ambtenaren aan te nemen, vaarwel kan zeggen.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | Σοβαρά επεισόδια με αντιεξουσιαστές στην Αθήνα #Athens #Greece #SYRIZA #Tsipras http://t.co/1sJLwf7Eqt pic.twitter.com/yI1SivevF7
— Καθημερινή Κύπρου (@Kathimerini_Cy) February 27, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
‘De Griekse hervormingsplannen zijn bewust vaag opgeschreven. Dat voorkomt dat ze door de parlementen van de eurolanden worden afgewezen,’ doet de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis vrijdag een halfslachtige poging om de plannen tegenover de Griekse bevolking te verdedigen. Hij noemt de tactiek ‘productieve onduidelijkheid’.
Ook premier Tsipras probeert de gesloten deal met Brussel te legitimeren. De deal zou ‘een streep zetten onder de opgelegde bezuinigingen’. ‘We hebben een grote stap gezet. We laten de opgelegde bezuinigingen, de economische reddingsoperaties en de trojka achter ons,’ zei hij om zijn aanhang gerust te stellen.