Drie Britse tieners die onderweg waren naar Syrië om zich aan te sluiten bij terreurbeweging IS, zijn in Turkije opgepakt en teruggestuurd naar Groot-Brittannië. Daar zijn ze gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een terroristische daad.
Het gaat om twee jongens van zeventien jaar, en een man van negentien. Scotland Yard meldt dat de jongemannen zaterdagavond zijn gearresteerd.
Turkije
Nadat bekend was geworden dat het drietal het land had verlaten, hebben Britse autoriteiten Turkije ingelicht. ‘Agenten hebben Turkse autoriteiten ingeschakeld, en het is hen gelukt om de jongens te onderscheppen, en te voorkomen dat zij Syrië zijn in gekomen,’ zegt een politiewoordvoerder.
De drie jongemannen worden nu vastgehouden op een politiebureau in Londen. Ze zijn vanuit Groot-Brittannië naar Barcelona gevlogen, en daar overgestapt op een vlucht naar Istanbul. De jongens van zeventien werden opgepakt op de luchthaven Sabiha Gokcen, de negentienjarige man werd later gearresteerd.
Er was de afgelopen maanden veel kritiek op Turkije, dat te weinig zou doen om westerse jihadisten tegen te houden aan de Turks-Syrische grens. ‘Turkije doet er alles aan om de gang naar Syrië te blokkeren, maar er moet wel samenwerking zijn. Deze operatie laat zien, wat er kan worden bereikt als er samenwerking is,’ zegt een Turkse ingewijde tegen BBC News.
Meisjes
Turkije is er niet in geslaagd om de drie Britse meisjes Shamima Begum, Amira Abase (beiden vijftien jaar) en de zestienjarige Kadiza Sultana tegen te houden. Zij vlogen vanuit Londen naar Istanbul en zijn nu in Syrië, vermoedelijk in de door IS uitgeroepen hoofdstad Raqqa.
De Britse regering was daarom zeer kritisch over het optreden van Turkije. Na de verdwijning van de inmiddels opgepakte jongemannen, hebben de Britten Turkije vermoedelijke sneller om hulp gevraagd. Meer dan zeshonderd Britse jihadisten hebben zich aangesloten bij terreurgroepen in Irak en Syrië.
Zomervakantie
In februari werden twee Nederlandse meisjes van vijftien en zestien jaar opgepakt in Turkije, omdat ze naar Syrië wilden afreizen. De meisjes waren bekenden van hulporganisaties. Er waren al zorgen over hen, omdat ze na de zomervakantie in gezichtsbedekkende kleding op school verschenen.
Het Openbaar Ministerie onderzoekt wat de meisjes precies in Syrië wilden doen. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat zij zich wilden aansluiten bij de gewapende strijd.