Dodental Nepal stijgt verder, en Nederlands hulpteam gearriveerd

'AFP'

Het dodental door de verwoestende aardbeving in Nepal van afgelopen zaterdag blijft oplopen. Het wordt inmiddels geschat op zeker 3726 mensen.

Het aantal gewonden ligt nu op 6538, zei een Nepalese politiefunctionaris maandag. Het is onduidelijk of deze cijfers alleen betrekking hebben op Nepal, waar de meeste slachtoffers vielen. De Nepalese autoriteiten spreken van de zwaarste aardbeving in de afgelopen tachtig jaar. De aardbeving had een magnitude van 7, met een naschok van 6,8.

Buitenlanders

Ook in de omliggende landen India, Bangladesh en Tibet zijn slachtoffers gevallen. In en rondom de Nepalese hoofdstad Kathmandu durven burgers hun huizen niet meer in, uit angst voor nieuwe bevingen. Zij bivakkeren in groten getale buiten in tentenkampjes.

Op het moment dat aardbeving plaatshad, waren in Nepal ook duizenden buitenlanders aanwezig. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde zondagavond dat er 350 Nederlanders in Nepal zijn. Met ongeveer honderd van hen is nog geen contact geweest, en is dus nog niet duidelijk of ze ongedeerd zijn.

Wel is bekend dat er drie Amerikanen om het leven zijn gekomen. Zij werd getroffen door een enorme lawine die werd veroorzaakt door de aardbeving. De Amerikaanse slachtoffers zijn een doktersassistente, een hooggeplaatste medewerker van Google en een filmmaker, die bezig was met een documentaire over het basiskamp op de Mount Everest.

In totaal zijn zeker zeventien mensen omgekomen bij een grote lawine die ontstond als gevolg van de aardbeving. Ruim zestig bergbeklimmers raakten gewond. In de nasleep van de aardbeving zaten ongeveer honderd klimmers vast in basiskamp 1 en 2 op de Mount Everest. Een groep klimmers wist de lawine op camera vast te leggen.
http://www.youtube.com/watch?v=_JC_wIWUC2U?feature=player_embedded

Helikopters

Intussen is een aantal bergbeklimmers die vastzaten op grote hoogte op de Mount Everest na de beving maandag geëvacueerd. Helikopters kwamen aan bij twee basiskampen, die op hoogten van ruim 6000 meter liggen. De helikopters kunnen door de ijle lucht slechts twee klimmers per keer vervoeren. De evacuatie verliep soepel, omdat het helder weer was.

Het Nederlandse hulpteam Urban Search and Rescue (USAR) is maandagochtend gearriveerd in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Het team bestaat uit 62 Nederlanders en acht honden en is gespecialiseerd in het redden van personen die onder puin zijn bedolven. Het team wordt gestuurd door defensie en maakt deel uit van een grotere missie van de Europese Unie. Het team van USAR heeft ook vijf ton aan hulpgoederen meegenomen.