De herdenking van de Holocaust was voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aanleiding om maar weer eens zijn onvrede uit te spreken over de atoomdeal met Iran. Iran zou net als nazi-Duitsland controle willen krijgen over de regio.
Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat Joden werden bevrijd uit concentratiekampen. Netanyahu gaf een toesprak in Yad Vashem, de staatsinstelling van Israël om Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.
Lessen
‘De nazi’s wilden de beschaving uitroeien en over de hele wereld macht hebben, en de Joden uitroeien. Dat wil Iran ook om controle te krijgen over de regio, en de Joodse staat vernietigen,’ zei Netanyahu.
De Israëlische premier, die vorige maand met zijn partij de verkiezingen won, heeft diverse keren zijn onvrede uitgesproken over deal die westerse landen hebben gesloten over het nucleaire programma van Iran. Netanyahu zegt dat er sprake is van een ‘tiranniek regime’.
Hij vraagt zich af of de wereld wel heeft geleerd van de Tweede Wereldoorlog. ‘Heeft de wereld echt geleerd van de onbegrijpelijke internationale en Joodse tragedie van de vorige eeuw? Het slechte akkoord dat is bereikt met Iran, leert ons dat deze historische les niet is geleerd.’
Volgens Netanyahu luisteren wereldleiders niet naar de Iraniërs die ‘dood aan Amerika, en dood aan Israël’ roepen. ‘Democratische regeringen hebben een enorme fout gemaakt voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog en wij, samen met onze buren, zijn ervan overtuigd dat er opnieuw een fatale fout wordt gemaakt.’
Uranium
In maart werd er een akkoord bereikt over het nucleaire programma van Iran. De onderhandelaars hebben onder meer afgesproken dat tweederde van de huidige Iraanse capaciteit om uranium te verrijken, zal worden bevroren. Uraniumverrijking wordt onder internationaal toezicht gesteld.
De Amerikaanse president Barack Obama verdedigt de overeenkomst. Hij zag het als een ‘eenmalige kans om zo de verspreiding van kernwapens te beteugelen’.
Volgens Netanyahu bedreigt de deal het voortbestaan van Israël. ‘Het alternatief is de rug recht houden en meer druk uitoefenen op Iran tot er een betere deal is.’ Obama zegt begrip te hebben voor het standpunt van Israël, onder meer vanwege de ‘antisemitische ideeën’ van Iran.
Ook benadrukt Obama dat hij niet zal toestaan dat Israël en andere bondgenoten worden bedreigd door Iran. ‘We sturen een heldere boodschap richting de Iraniërs en de regio: als iemand solt met Israël, zullen de Verenigde Staten er staan.’