Duitse president ziet wél iets in ‘Wiedergutmachung’ Grieken

De Duitse regering heeft het altijd afgewezen: de claim van Griekenland dat het nog geld tegoed heeft voor de aangerichte schade tijdens de nazi-bezetting. Athene krijgt vrijdag steun uit onverwachte hoek, en wel van de Duitse president Joachim Gauck.

In een interview met de Süddeutsche Zeitung zegt hij dat Duitsland een ‘historische verantwoordelijkheid’ heeft tegenover de Grieken.

Bewust

‘Voor een land dat zo bewust met het verleden omgaat, is het goed om na te denken welke mogelijkheden er zijn voor herstel van de aangerichte oorlogsschade,’ zegt Gauck.

‘We zijn niet alleen de mensen die we vandaag zijn, maar we zijn ook de nazaten van de mensen die in de Tweede Wereldoorlog een spoor van verwoesting door Europa hebben getrokken, onder meer in Griekenland, waarover we beschamend lang weinig hebben geweten.’

Hij heeft er alleen niet veel over te zeggen: Gaucks functie is voornamelijk ceremonieel, aangezien de uitvoerende macht bij de regering van bondskanselier Angela Merkel ligt.

Massaslachting

Athene wil in totaal zo’n 160 miljard euro, en sommige Grieken spreken zelfs over een bedrag van bijna 279 miljard euro vergoeding voor de bezettingsjaren tussen 1941 en 1944.

Zo zou er 28 miljoen euro moeten worden uitgekeerd aan nabestaanden van een massaslachting in het plaatsje Distomo in 1944. Duitse militairen vermoordden toen in twee uur tijd 218 mannen, vrouwen en kinderen. Duitsland heeft herhaaldelijk gezegd dat aan alle verplichtingen na de bezetting van Griekenland is voldaan.

Chantage

De hernieuwde Griekse claim – én chantage – we leggen beslag op Duits onroerend goed als we het niet eens worden, zei een minister in maart – staat niet los van de opgelopen spanningen tussen Berlijn en Athene.

De linkse Griekse regering schroomt niet om op gezette tijden flink uit te halen naar de Duitsers, de grootste kredietverlener van het noodlijdende Zuid-Europese land.

De onderhandelingen over het Griekse schuldenprobleem, de broodnodige hervormingen en besparingen en een nieuw steunpakket zitten in het slop. Een ‘Grexit’ behoort nog altijd tot de mogelijkheden.