De Verenigde Staten zijn ‘zeer bezorgd’ over de doodstraf voor de Egyptische oud-president Mohamed Morsi, die zaterdag werd opgelegd door een rechtbank in Caïro. Eerder gaf ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan al stevige kritiek op het vonnis.
‘We zijn zeer bezorgd over het feit dat een Egyptische rechtbank opnieuw een massaal doodvonnis heeft uitgevaardigd voor meer dan honderd verdachten, onder wie de voormalige president Morsi,’ zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Innige bondgenoot
Volgens Washington is dit soort massale rechtszaken een praktijk die ingaat tegen de ‘internationale verplichtingen van Egypte en de rechtstaat’. Egypte is hoe dan ook een van de innigste bondgenoten van de Amerikanen in de onrustige regio.
De banden met de huidige president en oud-generaal Abdul Fattah al Sisi zijn de afgelopen tijd verder aangehaald. Eind maart leverde Washington nog wapens aan de machthebbers in Cairo, met een waarde van 1,3 miljard dollar.
De Turkse president Erdogan wijst in zijn reactie naar het Westen. Volgens hem doen westerse landen niets aan de recente veroordelingen in Egypte. De Turkse leider zegt verder dat Egypte teruggaat in de tijd en verandert in een niet-democratisch land. De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken zegt dat zijn land de doodstraf verwerpt. De Duitse regering vindt verder dat justitie in Egypte niet moet handelen op basis van politieke achtergronden van verdachten.
Goedkeuring
De vonnissen werden gisteren tijdens een live tv-uitzending bekendgemaakt. Maar het is nog niet zeker of de doodstraf ook echt wordt uitgevoerd. De Egyptische grootmoefti, de hoogste religieuze autoriteit in het Noord-Afrikaanse land, moet de vonnissen nog goedkeuren. De straf kan pas met toestemming worden uitgevoerd. Ook na goedkeuring van de grootmoefti, kan de oud-president nog in hoger beroep gaan tegen zijn straf.
Morsi werd in 2012 als kandidaat van de Moslimbroederschap de eerste gekozen president van Egypte. Na uitgebreide protesten tegen zijn bewind, nam het leger de controle over het Arabische land over, en werd de toenmalige legerleider Sisi na verkiezingen de nieuwe president.