Nadat het Syrische leger eerder de historische stad Palmyra (Tadmur) gewonnen moest geven, proberen de militairen het gebied nu terug te veroveren. Dit doen zij vooralsnog vanuit de lucht.
Vijftien keer viel de Syrische luchtmacht de terroristen van Islamitische Staat (IS) maandag aan.
Nadat de grondtroepen de stad afgelopen woensdag uit handen moesten geven aan de IS-terroristen, probeert het Syrische leger nu vanuit de lucht terug te slaan.
Het is onduidelijk of bij de luchtaanvallen soennitische terroristen om het leven zijn gekomen. Ook is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de historische kunstschatten in de regio.
Inwoners geëxecuteerd
Maar de kunstschatten overlaten aan de barbaarse lieden van IS lijkt sowieso funest voor de historische stad. Veel van de ruïnes werden ooit door Romeinen gebouwd en zijn volgens de Middeleeuwse opvattingen van de IS-strijders dus heidens.
Behalve de gebouwen zijn ook de inwoners van Palmyra niet langer meer veilig. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben de terroristen de afgelopen dagen meer dan tweehonderd personen geëxecuteerd. Onder de slachtoffers zouden ook kinderen zijn, melden getuigen aan het het Observatorium dat de situatie vanuit Londen in de gaten houdt.
Grondtroepen
Volgens het Observatorium heeft IS nu meer dan de helft van Syrië in handen. Het grootste deel bestaat uit dunbevolkte woestijnvlaktes, maar het lijkt erop dat de huidige manier van aanpak tegen IS geen effect heeft.
Het voormalige hoofd van het Britse leger, sir Richard Dannatt, roept op tot de inzet van grondtroepen in de strijd tegen IS. ‘We hebben nu een punt bereikt, waarop we moeten nadenken over iets wat eerst ondenkbaar was en we moeten overwegen dat Britse grondtroepen, als onderdeel van een internationale coalitie, nodig zijn in de strijd tegen IS,’ zei Dannatt tegen The Daily Mail.
Weinig animo
Ondanks de verschrikkingen die de IS-terroristen aanrichten, lijkt er bij de internationale coalitie weinig enthousiasme te zijn voor het inzetten van grondtroepen.
Na eerdere militaire missies in Irak en Afghanistan zien weinig landen een nieuwe, langslepende grondoorlog in een gebied ver van huis ziitten.