Lekken van zwarte lijst was niet de bedoeling, zegt Rusland

'EPA'

Rusland uit kritiek op de beslissing van de Europese Unie om de zogenoemde zwarte lijst met mensen die Rusland niet in mogen, openbaar te maken. Op de lijst staan ook drie Nederlandse politici.

De 89 namen van de mensen die persona non grata zijn in Rusland, zijn ‘in vertrouwen’ overhandigd, laat de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag weten.

Sancties

Eerder vandaag was hij al niet te spreken over de Europese kritiek op de lijst. De 89 personen staan er volgens hem op om dat ze ‘actief een staatsgreep in Oekraïne hebben aangemoedigd’. Het gaat hier om een ‘rechtvaardige reactie‘ op de sancties die aan Rusland zijn opgelegd. ‘Omdat de EU restricties aan zo’n 150 Russen heeft opgelegd, hebben wij hetzelfde gedaan voor een kleinere groep inwoners van EU-landen,’ aldus Lavrov

De namen die op de lijst prijken zijn die van bijvoorbeeld de Tweede Kamerleden Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) en Michiel Servaes (PvdA), en VVD-europarlementariër Hans van Baalen.

Ook oud-premier van België Guy Verhofstadt staat ertussen. Van Baalen en Verhofstadt stonden vorig jaar februari zij aan zij op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, waar ze een menigte toeschreeuwden dat Europa hen niet in de steek zal laten. De twee zijn, net als de 87 andere personen op de lijst, erg kritisch op de rol die Rusland speelt bij het conflict in Oost-Oekraïne en over de annexatie van de Krim.

Blokletters

Premier Mark Rutte (VVD) is boos over de Russische actie, en dat heeft hij naar eigen zeggen inmiddels luid en duidelijk laten weten – ‘in blokletters’, zei hij vrijdag. Minister van Buitenlandse Zaken  Bert Koenders (PvdA) ondernam diezelfde dag al actie door de tijdelijk zaakgelastigde van Rusland in Den Haag op het matje te roepen om zijn verontwaardiging uit te spreken.

Volgens de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, draagt de beslissing van Moskou nergens toe bij. ‘Het verslechtert wederzijds vertrouwen en staat een constructieve dialoog voor een vreedzame en duurzame oplossing voor de huidige geopolitieke crisis in de weg,’ zei de Duitse socialist. Het inreisverbod voor de politici en militairen geldt tot in elk geval november 2019.