Miljardair Donald Trump trekt voorlopig de meeste aandacht. Maar welke andere Republikeinen doen een gooi naar de heerschappij binnen de partij, en uiteindelijk naar het presidentschap?
Jeb Bush (62): Gematigd, kansrijk – en vrij saai
De man met het familiekapitaal en -netwerk. Maar ook de man met de uitstraling van Mitt Romney (de Republikeinse verliezer in 2012): vlak, gematigd en onuitgesproken. Tegenstanders noemen hem wel ‘Jeb Clush’, een verwijzing naar de vele raakvlakken met Hillary Clinton. Ligt evenwel goed bij het partij-establishment. Stelt zich minder hard op dan concurrenten. Ook streeft hij inkomensgelijkheid na. Stukken minder conservatief dan zijn broer George W. Bush, met wie hij, door zich als ‘Jeb’ te kandideren, niet te veel wil worden geassocieerd. Mede door zijn Mexicaanse vrouw Columba populair bij latino’s, hoewel haar uitgaven aan juwelen een schandaaltje veroorzaakten.
Scott Walker (47): Hardwerkende populist
Maakte naam door als gouverneur in Wisconsin de strijd aan te gaan met de machtige vakbonden. Zijn positie werd ter discussie gesteld, maar het werd een oorlog die hij op veel fronten won. Houdt zijn aanhangers voor dat hij ook de macht van Washington zal inperken. Geldt als populist die zich – volgens zijn critici – te gemakkelijk bedient van talkradio-standpunten. Zijn populariteit is er niet minder om: hij geldt als een van de koplopers en daarmee serieuze kanshebbers in de Republikeinse kandidatenrace. Harde werker uit het Midwesten, die het niet moest hebben van familiekapitaal. Dat laatste benadrukt hij graag om zich af te zetten tegen concurrenten als Jeb Bush en Donald Trump.
Ben Carson (63): Chirurg met een missie
Kandidaat met wellicht meest indrukwekkende levensverhaal: afkomstig uit straatarm Afro-Amerikaans milieu, werkte zich op tot bijzonder succesvol chirurg die zijn naam verstigde door een Siamese tweeling van wie de hoofden vergroeid waren, te scheiden. Verruilde medische carrière voor die van spreker en auteur. Moedigt meer wetenschappers, artsen en ingenieurs aan om politiek in te gaan, want ‘Washington kan mensen gebruiken die beslissingen nemen op basis van empirische gegevens’. Fel gekant tegen Obamacare en wil alle Amerikanen maximaal 15 procent belasting laten betalen. Raakte in opspraak toen hij zei dat gevangenschap kan leiden tot homoseksualiteit.
Marco Rubio (44): Talent van Cubaanse komaf
Een van de jongste deelnemers aan de Republikeinse kandidatenrace, moet alleen de twaalf dagen jongere Bobby Jindal voor zich dulden. Groot politiek talent uit Florida, de staat die hij als Senator vertegenwoordigt. Zijn politieke mentoren zijn Jeb Bush en Bob Dole. Werd in 2012 al getipt als vicepresident onder Mitt Romney. Zoon van Cubaanse immigranten, maar is met naderende verkiezingen niet minder hard: grens moet dicht, al moet er voor huidige illegale immigranten een oplossing komen. Spreekt vloeiend Spaans, wat hem populair maakt bij Latijns-Amerikaanse kiezers. Ook geliefd bij jongeren. Zijn favoriete artiesten zijn onder anderen de rappers Eminem en Tupac.
Rand Paul (52): Ongepolijste libertariër
Markante krullebol uit Kentucky met voorliefde voor fleurige dassen. Deze oogarts is een tamelijk vreemde eend in de bijt in Washington, waar hij zijn staat als Senator vertegenwoordigt. Niet zo gepolijst als andere kandidaten. Maakt hem authentiek, maar soms ook hakkelend en stamelend. Is de stem van aan vrijheid gehechte Amerikanen. Is net als zijn vader en oud-presidentskandidaat Ron een libertariër, maar pragmatischer. Wil spionagedienst NSA aan banden leggen en is voor wapenbezit. Was fel tegenstander van een verlenging van de Patriot Act, die inlichtingendiensten veel vrijheden verschaft. Neemt geen blad voor de mond en levert zo nodig felle kritiek op eigen partij.
Ted Cruz (44): Oerconservatief en eigenzinnig
Lijkt in alles extreem: de intelligentste, de conservatiefste, de opstandigste. Zoon van arme Cubaanse immigranten. Studeerde aan Princeton en Harvard. Held van de Tea Party, schopt graag tegen de schenen van het establishment. Dat kan zijn valkuil zijn. Zeer rechtlijnige, oerconservatieve Senator uit Texas. Verwierf als advocaat grote spreekvaardigheid, maakt hem nu een begenadigd debater. Wars van bemoeizuchtige overheid. Gruwelt van Obamacare, dat hij eenmaal in het Witte Huis per direct wil afschaffen, zoals hij aankondigde in een 23 uur durende toespraak in de Senaat. Was in 2013 groot pleitbezorger van platleggen van federale overheid, om zo zijn zin door te drijven.
Elsevier nummer 31, 1 augustus 2015