Jaar na MH17: hoe het er nu voor staat in Oost-Oekraïne

'AFP'

Zeker, de strijd is geluwd na het staakt-het-vuren in Minsk tussen Oekraïne en de pro-Russische separatisten. Maar dat wil nog niet zeggen dat er niet meer wordt gevochten in het oosten van het land.

Acht soldaten van het Oekraïense leger kwamen dinsdag en woensdag om het leven, toen pro-Russische rebellen een aanval uitvoerden. Dat zegt althans legerwoordvoerder Andriy Lysenko, meldt persbureau Reuters.

Kogels

Oekraïense checkpoints als Avdiikca en Peski, even ten noorden van rebellenbolwerk Donetsk, waren doelwit. Ook in de regio Loehansk vlogen de kogels in het rond. Het gaat volgens de Oekraïners om een van de krachtigste aanvallen, nadat in februari handtekeningen werden gezet onder het bestand.

De separatisten ontkennen op hun beurt dat zij begonnen zijn met schieten. Het is juist Kiev dat de gevechten aanwakkert. Twee van onze strijders en een burger zijn gedood, melden zij. Van een echt nageleefd staakt-het-vuren is in werkelijkheid dus helemaal geen sprake. Beide vechtende partijen beschuldigen elkaar ervan dat de zware wapens (verboden volgens het Minsk-akkoord) gewoon weer worden opgepakt.

Crashzone

In totaal zou ‘Minsk’ al zo’n honderd keer zijn geschonden. Volgens Oekraïne hebben de rebellen in twee gevallen gebruikgemaakt van geavanceerde raketsystemen.

Rond Grabovo, niet ver van de crashzone van vlucht MH17 is het nu rustig. Precies een jaar geleden, toen het toestel vermoedelijk door rebellen werd neergehaald, liep de frontlinie dwars door het gebied. Vrijdag zal een groep van ongeveer honderd separatisten de herdenkingsceremonie in Grabovo beveiligen. De rebellen kwamen vanmorgen aangereden met tien pantservoertuigen en een aantal vrachtwagens.

Ze namen tactische posities in voor de beveiliging van de omgeving. Volgens burgemeester Vladimir Berezjnoj van Grabovo verwachten de leiders van de separatisten ‘mogelijke sabotage van groepen uit Oekraïne’. Daarom kammen ze nu de omgeving uit op zoek naar mijnen of andere explosieven met onder meer metaaldetectors.

Radicalen

De Oekraïense president Petro Porosjenko zei maandag informatie te hebben van de NAVO en de EU dat er een ‘recordaantal‘ Russische troepen is gestationeerd bij de grens tussen Rusland en zijn land.

Hij vermeldde er overigens niet bij om hoeveel troepen het precies ging. Intussen zijn er ook berichten van gevechten tussen de paramilitaire Oekraïense groep Pravy Sektor (Rechtse Sektor) en het regeringsleger – die de radicalen onder controle proberen te houden.