Turkije heeft geen plannen om grondtroepen naar Syrië te sturen om te vechten tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De regering vindt wel dat de gematigde rebellen in Syrië moeten worden bijgestaan met luchtsteun.
Dit zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu maandag in de Turkse krant Hurriyet. Zondag lanceerde het Turkse leger nieuwe luchtaanvallen tegen de Koerdische strijdgroep PKK, door zowel Turkije als de EU en de Verenigde Naties gecategoriseerd als terreurbeweging, in Noord-Irak.
Autobom
De Turkse F-16’s vertrokken vanuit de overwegend Koerdische plaats Diyarbakir en hadden PKK-bases bij de berg Kandil als doelwit. Ook heeft het land een NAVO-vergadering ingelast over de aanpak van de PKK en IS.
Turkije doet dat op basis van artikel 4 van het Verdrag van Washington, dat zegt dat landen een vergadering met alle 28 NAVO-lidstaten kunnen aanvragen wanneer hun ‘territoriale integriteit, politieke onafhankelijk of veiligheid in het geding is’.
De luchtaanvallen kwamen nadat twee Turkse militairen om het leven kwamen door een autobom in Diyarbakir. De Turkse regering verdenkt de PKK van het plaatsen van de autobom, omdat de strijdgroep eerder verklaarde geen ‘omstandigheden voor een wapenstilstand’ meer te zien.
Vooralsnog sturen de Turken geen grondtroepen naar IS-gecontroleerde gebieden in Syrië. Zaterdag waren er nog wel grondoffensieven bij de Turks-Syrische grens, in een poging de grens ‘IS-vrij’ te maken en een veiligheidsbuffer aan te brengen.
Steun
De Amerikanen steunen Turkije bij de bombardementen op de PKK en beweren dat er geen verband is tussen de recentelijk aangehaalde banden tussen Turkije en de Verenigde Staten.
We have strongly condemned the #PKK’s terrorist attacks in #Turkey and we fully respect our ally Turkey’s right to self-defense. 2/5
— Brett McGurk (@brett_mcgurk) July 25, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Daarnaast gaat Turkije in eigen land door met politieoperaties. Sinds vrijdag zijn er minstens 85 personen gearresteerd, die vermoedelijk lid zijn van IS, de PKK en de marxistisch-leninistische organisatie DHKP-C. Onder hen was ook Halis Bayancuk, een vermeende leider van een aan IS gelieerde organisatie. Hij werd vrijdag samen met zijn vrouw in Istanbul gearresteerd.