Er wordt steeds meer duidelijk over de mensen achter de aanslagen in Parijs. Bekijk hier alle namen en hun verhalen.
Brein achter de aanslagen
Abdelhamid Abaaoud (29)
Franse inlichtingendiensten wijzen de Belg Abdelhamid Abaaoud aan als het brein achter de aanslagen. Woensdagochtend is er een politieactie geweest in Saint-Denis, die in het teken stond van de arrestatie van Abaaoud. Het is nog onduidelijk of hij is gevonden.
De zoon van een Marokkaanse winkelhouder groeide op in de Brusselse gemeente Molenbeek. Hier leidde hij een op het oog normaal leven, totdat hij plotseling radicaliseerde. In 2014 is hij in een video te zien hoe hij een pick up truck bestuurt waarmee hij lichamen naar een massagraf sleept. ‘Vroeger sleepten we met spullen en koffers voor een vakantie naar Marokko, nu met de lichaam van ongelovigen,’ zegt Abaaoud in het filmpje. Om die reden noemt hij zichzelf een ‘terreurtoerist’.
Het filmpje stond met andere beelden op de mobiele telefoon van Abaaoud die de Franse journalist Etienne Huver in handen wist te krijgen. Zijn activiteiten op sociale media stoppen kort nadat de video wordt gepubliceerd. Vervolgens is hij begin februari weer te zien in een ‘interview’ in het IS-propagandamagazine Dabiq. Hierin bespreekt hij de plannen om Belgische politie aan te vallen en de schietpartij in Verviers. Abaaoud zit vermoedelijk achter de mislukte aanslagen op de Belgische politie en de mislukte aanslag in de Thalys. Abaaoud was bevriend met Brahim Abdeslam, de man die zich vrijdag opblies in Parijs. Abaaoud en Abdeslam waren kleine criminelen die de afgelopen jaren meerdere keren door de politie werden opgepakt. Ook Bilal Hadfi, die zichzelf ook opblies vrijdag, behoorde vermoedelijk tot het criminele clubje. Het is niet duidelijk waar Abaaoud op dit moment verblijft.
De terrorist werd in België bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel, omdat hij zijn dertienjarige broertje Younès Abaaoud ronselde om jihidist te worden in Syrië.
Bataclan
Omar Ismail Mostefai (29)
De Frans-Algerijnse Omar Mostefai was de eerste dader die de Franse politie aan de hand van zijn vingerafdruk wisten te identificeren. Hij is één van de drie mannen die het bloedbad hebben aangericht in het theater Bataclan.
Hij werd op 21 november 1985 geboren in de Parijse buitenwijk Courcouronnes. Politiedossiers in Parijs vermelden acht criminele vergrijpen die Omar pleegde tussen 2004 en 2010. Voor geen van deze vergrijpen zat hij een gevangenisstraf uit. Vanaf 2010 wordt hij intensief in de gaten gehouden vanwege zijn radicalisering, maar hij is nooit officieel in een strafrechtelijk onderzoek terechtgekomen. Mostefai had een dochtertje en was een bezoeker van een moskee in Luce, nabij Chartres ten zuidwesten van Parijs. In Chartres zou hij zich hebben aangesloten bij een klein groepje salafisten. Volgens inlichtingendiensten is ook Mostefai in Syrië geweest. Mostefais vader en broer werden door de politie gearresteerd. Zij zeiden niets van de radicale plannen van Omar te weten.
Samy Amimour (28)
Fransman die woonde en werkte als buschauffeur vlakbij Parijs en bekend bij de Franse inlichtingendiensten. In 2012 werd hij aangeklaagd vanwege terreurplannen. Hij zou van plan zijn geweest naar Yemen af te reizen. Hij werd toen onder toezicht geplaatst, maar verdween van de radar. Er stond een internationaal arrestatiebevel op zijn naam. Zijn vader Mohamed (67) ging vorig jaar naar Aleppo om zijn zoon terug te halen naar Frankrijk. Dat mislukte. Hij trof een ijskoude zoon aan die geen interesse had in een terugkeer.
Amimour is één van de zelfmoordterroristen die verantwoordelijk waren voor het bloedbad in Bataclan.
Brahim Abdelslam (31)
De Franse Brahim Abdelslam was bevriend met Abdelhamid Abaaoud en woonde ook in de beruchte jihadistenwijk Sint-Jans-Molenbeek. Zijn naam duikt op in criminele dossiers van de politie in Brussel in de jaren 2010 en 2011. Volgens de Franse zender BFM is Abdelslam in Syrië geweest tussen 2013 en 2015. Brahim Abdelslam blies zichzelf op in de buurt van café Comptoir op de Boulevard Voltaire, vlakbij theater Bataclan. Volgens de moeder van Brahim had haar zoon te lijden onder zware stress.
Salah Abdelslam (26)
De jongere broer van Brahim huurde de Volkswagen Polo in België die later werd teruggevonden nabij theater Bataclan. De dag na de aanslagen werd hij aangehouden bij de Belgische grens, maar mocht hij doorrijden na controle. Hij zou in Parijs zijn opgehaald door twee vrienden, Mohamed Amri en Hamza Attou, beiden zijn gearresteerd door de Belgische politie.
Intussen wordt Salah in heel Europa gezocht. Volgens de politie is hij gevaarlijk en moeten mensen bij hem uit de buurt blijven. Zwaarbewapende politieagenten voerden maandag acties uit in het Belgische Molenbeek. Het Belgische Openbaar Ministerie geeft toe dat de acties waren gericht op Salah Abdelsalam. Ook in Nederland kreeg de politie tips binnen van mensen die dachten dat ze de voortvluchtige Abdelslam hadden gezien. Volgens het landelijk parket heeft geen van de tips tot concrete aanwijzingen geleid die het verblijf van Abdelslam in Nederland zouden kunnen bevestigen.
Salah werkte tussen september 2009 en januari 2011 voor de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB in de technische dienst. Hij was tewerkgesteld in een magazijn in Elsene, maar werd ontslagen omdat hij langdurig afwezig was, zo bevestigt MIVB-woordvoerster An Van Hamme aan De Standaard.
Brahim en Salah hebben nog een broer: Mohammed. Die werd gearresteerd, maar ook weer vrijgelaten. Hij zou een sluitend alibi hebben.
Stade de France
Bilal Hadfi (20)
De 20-jarige Fransman Bilal Hadfi woonde enige tijd in België, en is vermoedelijk een van de zelfmoordterroristen die zich opblies bij het voetbalstadion Stade de France. Volgens Het Laatste Nieuws is Hadfi afkomstig uit Neder-over-Heembeek (onderdeel van de Belgische gemeente Brussel), en tot het voorjaar van vorig jaar iemand die vooral bezig was met voetbal, maar nadien snel radicaliseerde. ‘Vrijheid van meningsuiting stopt, waar beledigd wordt,’ zei hij in de klas na Charlie Hebdo, aldus zijn voormalige lerares in een school in Brussel. Eerder dit jaar vertrok de jihadist naar Syrië, om zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat.
Ahmad al-Mohammad
al-Mohammad is de enige Syriër onder de vermeende terroristen. Hij is afkomstig uit Ildib. Ook hij zou zich hebben opgeblazen bij Stade de France. Zijn paspoort werd aangetroffen bij het lichaam van één van de terroristen. Onderzoekers proberen uit te vinden of het daadwerkelijk om al-Mohammad gaat. Mogelijk heeft de terrorist een vals paspoort gebruikt. Zeker is wel dat deze persoon begin oktober op het Griekse eiland Leros in Europa is aangekomen vanuit Turkije.
Overige
Mohamed Amri
Is de eigenaar van de Volkswagen Golf waarmee Salah Abdelslam van Parijs terug naar België reed. Hij werd zaterdag opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij de aanslag en zit nog altijd vast.
Mohamed K.
Verschillende Belgische media schrijven dat veiligheidsdiensten ook op zoek zijn naar Mohamed K., uit het Noord-Franse Roubaix. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, omdat hij explosieven en ontstekingsmechanismen zou hebben geleverd.
De Belgische politie heeft een opsporingsbericht verspreid. Hij is te herkennen aan een litteken op zijn rechterhand. Vermoedelijk duikt hij onder in België. Mohamed K. zou vlak voor de aanslagen contact hebben gehad met Salah Abdeslam.
Franse onderzoekers hebben maandagnacht op videobeelden gezien dat er drie mannen in de auto zaten die werd gebruikt voor de aanslagen op de restaurants en bars in Parijs: Salah en Brahim Abdeslam en een derde onbekende man. Bronnen vertelden dinsdag aan Reuters dat onderzoekers proberen hem te identificeren.
Hasna Aitboulahcen (26)
Aitboulahcen was de enige vrouw in dit gezelschap. Zij blies zichzelf woensdagochtend op tijdens een inval van de Franse politie in Saint Denis. Ze was de nicht van de terrorist Abdelhamid Abaaoud die vermoedelijk achter de aanslagen in Parijs zat. Aitboulahcen werd in de gaten gehouden door de Franse inlichtingendiensten omdat ze zou zijn ‘geobsedeerd door de jihad’.
Net als veel jihadisten leidde Aitboulahcen tot voor kort een losbandig leven. Ze droeg grote hoeden, dronk alcohol en noemde zichzelf ‘de Cowboyvrouw’. Ze was directeur van het bouwbedrijf Beko Constructions dat failliet is verklaard. Volgens de politie hield ze zich vooral bezig met drugshandel. Plotseling begon ze zich religieus te kleden en zette ze teksten uit de Koran op haar Facebook-profiel. Ook uitte ze hier bewondering voor Hayat Boumeddiene, de partner van Amedy Coulibaly die in een Joodse supermarkt in Parijs vier mensen doodschoot in januari.