De nieuwe liberale partij Ciudadanos wil geen enkele rol in de Spaanse coalitieonderhandelingen. Daardoor wordt het een hels karwei voor de Spaanse premier Mariano Rajoy om een regering te vormen die een meerderheid heeft in het Spaanse parlement.
De explosieve verkiezingsuitslag van zondag stelt de Spaanse politiek voor een nieuwe situatie: er moet een coalitie worden gevormd. Sinds de val van dictator Francisco Franco in 1975 had altijd een van de twee grote partijen (de socialistische PSOE of de conservatieve Partido Popular) een absolute meerderheid in het parlement.
Liever in de oppositie
De partijleider van Ciudadanos (Spaans voor ‘de burgers’), Albert Rivera, maakte maandag bekend dat zijn partij in elk geval geen onderdeel wil uitmaken van een coalitie. Liever voert de partij, die voor het eerst meedeed in de parlementsverkiezingen en meteen veertig zetels won, oppositie.
.@Albert_Rivera "Nosotros estaremos en la oposición de forma responsable y sensata" #ActualidadCs pic.twitter.com/TfGZj4j5Zf
— Ciudadanos 🇪🇸🇪🇺 (@CiudadanosCs) December 21, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De 36-jarige Rivera leek de meest logische partner voor de Partido Popular van premier Mariano Rajoy, die zondag de meeste stemmen kreeg. Zelfs met de steun van Ciudadanos zou de Partido Popular echter nog geen meerderheid hebben.
Linkse coalitie net zo lastig
Het afhaken van Ciudadanos maakt het bijna onmogelijk voor de Partido Popular om een regering te vormen. Het nieuwe, linkse Podemos (Spaans voor ‘We kunnen’) en de PSOE sloten samenwerking met Rajoy al tijdens de verkiezingscampagne uit. Problematisch is dat ook over links alleen een meerderheid te behalen is als er wordt samengewerkt met een groot aantal kleine, regionale partijen.
Volgens Rivera van Ciudadanos is de enige serieuze optie dat de conservatieven een minderheidsregering zullen leiden, met gedoogsteun van de socialisten. Of de PSOE daarmee akkoord gaat, is maar zeer de vraag. Er is ook nog een laatste optie: opnieuw naar de stembus.