Rusland is bereid toenadering te zoeken tot de Verenigde Staten. Voorwaarde is wel dat Amerika stopt met het steunen van sancties tegen het land.
Dat zegt de Russische minister Sergej Lavrov donderdag, meldt SkyNews.
Hooggeplaatste ambtenaren in het kantoor van de Amerikaanse president Barack Obama zouden Rusland ervan weerhouden nauwer met de Amerikanen samen te werken. Hij haalde daarbij vooral uit naar vicepresident Joe Biden.
Beschuldiging
Dit zei Lavrov tijdens een persconferentie, waarin hij stellig benadrukte dat de Russen geen etnische zuivering plegen tegen Turkmenen en soennieten in Syrië, een beschuldiging die eerder werd geuit door de Turkse premier Ahmet Davutoglu.
‘Zolang als Obama’s ondergeschikte Joe Biden in Europa iedereen aanbeveelt sancties tegen ons voort te zetten, en zich niet realiseert hoe Kiev zich gedraagt onder westerse druk, kunnen we niet tot een overeenkomst komen met de Amerikanen,’ zegt Lavrov.
De Russische president Vladimir Poetin en Lavrov ontmoeten volgende week de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry om verder te praten over het conflict in Syrië. Ook de situatie in Oekraïne wordt dan opnieuw onder de loep genomen.
Toekomst
De Amerikanen voerden in samenwerking met de Europese Unie sancties in tegen Rusland vanwege de annexatie van de Krim. Die sancties werden daarna verlengd. De sancties volgden op westerse beschuldigingen dat Rusland de separatisten in oost-Oekraïne van wapens zou voorzien.
Sinds eind september bombarderen de Russen ook in Syrië, ter steun van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Lavrov zegt dat hij gelooft dat door de ‘Russische, Amerikaanse en Arabische machten te combineren’, terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uitgeroeid kan worden.
Tegelijkertijd waarschuwt hij ook dat er geen coalitie gevormd kan worden, zonder dat er besloten wordt over de toekomst van Assad. De Syrische president is een bondgenoot van de Russen, maar de westerse landen zien hem het liefst van het toneel verdwijnen.