De buitenlandse politiek van Europese landen is doordrenkt van historische reflexen én belangen. Zo blijkt weer eens uit het feit dat Griekenland de Oostenrijkse ambassadeur uitzet.
Woensdag besloten onder leiding van Oostenrijk in Wenen onder meer Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Servië en Slovenië om de Balkanroute voor immigranten af te sluiten.
Tot woede van de Griekse premier Alexis Tsipras, die niet was uitgenodigd. Hij zet daarom de Oostenrijkse ambassadeur uit.
Chaotische toestanden
Immigranten komen via Schengenland Griekenland binnen om via de niet-Schengenlanden op de Balkan naar Schengenland Oostenrijk te reizen. Dat leidt tot chaotische toestanden op de Balkan.
Was het eerst Viktor Orbáns Hongarije dat in Oost- en Midden-Europa de leiding nam in maatregelen tegen ongecontroleerde immigratie, nu is het Werner Faymanns Oostenrijk dat zich opwerpt als coalitiebouwer op de Balkan.
Het is alsof de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie in ere is hersteld. Ook dat rijk stabiliseerde het multi-etnische en multireligieuze zuidoosten van Europa. Exclusief Griekenland. Dat was toen onderdeel van het Ottomaanse rijk.
Blikveld
Ook nu valt Griekenland buiten het blikveld van Oostenrijk-Hongarije. Griekenland maakte van de euro al een zootje, ook de Schengen- en Dublinregels om immigratie te controleren negeert het land.
Met het land valt geen afspraken te maken. Het Griekse euro-falen is weggemasseerd door de Duitsers en Fransen. Maar regionale machten als Oostenrijk en Hongarije accepteren niet langer de Duits-Franse oproepen tot solidariteit.
De influx van immigranten is zo groot dat ze zich regionaal organiseren om de Balkan te stabiliseren. Via historische lijnen en in hun eigen belang.
Eigenstandig
Daarmee ontstaat in Zuidoost-Europa een blok dat Berlijn, Parijs en Brussel negeert en eigenstandig opereert. Langs historische lijnen en in het eigen belang.
Daardoor dreigt Griekenland geïsoleerd te raken en vol te stromen met immigranten. Maar dat is misschien niet eens zo slecht. Athene heeft zoveel waarschuwingen én hulp gekregen, nu moet het maar eens voelen.