The New York Times bracht nepnieuws: Rutte is geen Trump

Rutte zit er wat verloren bij in het debat met Van der Steur - bron:ANP

Afshin Ellian begint het wantrouwen in de heersende media begrijpelijk te vinden. Waren we immers echt met stomheid geslagen zoals The New York Times beweerde in een artikel over de brief van premier Rutte? Niet echt.

De nieuwe Amerikaanse president gaat ongeduldig te werk. De president van Mexico wil niet bij hem op bezoek komen. De Russen zijn verrast door de aankondiging van Donald Trump dat er in Syrië veilige zones voor vluchtelingen moeten komen. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is Rusland niet ingelicht over de Amerikaanse plannen. Maar er zijn geen Amerikaanse plannen. Die moeten nog worden gemaakt.

Het is niet wijs en rationeel om een voorstel te presenteren wat nog niet is uitgewerkt. Wil Trump veilige zones in Syrië, dan moet hij er naar schatting 30.000 grondtroepen stationeren. Oeps, dat is te veel! Volgens de laatste berichten hebben de meeste senior-ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hun ontslag ingediend. De nieuwe minister moet zonder topambtenaren beginnen. Dat belooft niet veel goeds. Wellicht gaat het volgende week beter in Washington. Straks staat de geloofwaardigheid van de Amerikaanse regering op het spel.

Wantrouwen in de media is niet helemaal onbegrijpelijk

Niet alleen met de Amerikaanse overheid, ook met de Amerikaanse kranten gaat het niet best. The New York Times schreef een artikel over Nederland met een verbijsterende titel: ‘Dutch Leader Takes Trump-Like Turn in Face of Hard-Right Challenge’. Het gaat om de open brief van premier Mark Rutte aan alle Nederlanders, die in de dagbladen was geplaatst. Volgens de Amerikaanse krant zouden we met stomheid zijn geslagen en kan de brief van Rutte zomaar uit het boekje van Trump komen:

‘The prime minister of the Netherlands, aiming to head off an insurgent challenge from right-wing populists, stunned many Dutch citizens this week with a strategy that could have come from President Trump’s playbook.’

Zijn we echt met stomheid geslagen? Vreemd dat ik er niets van heb gemerkt! In het Trump-tijdperk zijn de heersende media bezorgd om hun reputatie. Ik merk in mijn omgeving dat velen de media niet meer vertrouwen. Ik begin het wantrouwen in de heersende media niet onbegrijpelijk te vinden. Daarvoor is de berichtgeving over de brief van Rutte een interessante casus. In zijn brief schreef premier Rutte over huftergedrag van sommige mensen tegen hulpverleners en andere instanties. Ook richtte hij zich op de onaangepaste migranten: ‘Doe normaal of ga weg.’ Dat is slechts van toepassing op bepaalde groepen: ‘Als je ons land zo fundamenteel afwijst, heb ik liever dat je weggaat.’ Sorry voor The New York Times, maar we worden niet met stomheid geslagen door deze brief.

Aboutaleb en Rutte geloven in wat ze hebben gezegd

De krant kende ook de de genealogie van deze affaire niet. Ik heb lang geleden in een interview gezegd dat allochtonen die zich niet willen conformeren aan de basiswaarden van Nederland, voor een ander land kunnen kiezen: wie de sharia wil, moet maar naar een sharialand gaan.

Er waren mensen die deze uitspraak niet goed vonden. Een paar jaar later, na de aanslag op de redactie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo (2015), riep de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) de islamitische fundamentalisten op om op te rotten. Als ze willen onder de wetten van kalief leven, dan moeten ze maar vertrekken.

In 2016 gebruikte premier Rutte de uitdrukking ‘pleur op’ voor een aantal demonstrerende Erdogan-aanhangers in Rotterdam. En dat had weer te maken met het bedreigen en intimideren van journalisten door Erdogan-aanhangers. Dat is de korte geschiedenis van ‘ga weg’, ‘oprotten’, ‘pleur op’ en nu ‘doe normaal of ga weg’. Noch Aboutaleb noch Rutte heeft deze uitspraken gedaan vanwege de electorale groei van Geert Wilders. Ik denk dat ze geloven in wat ze hebben gezegd. Zo simpel is het. Of ze daarmee ook nog geloofwaardig zijn, is een vraag van andere orde.

Natuurlijk is Rutte niet te vergelijken met Trump

We kunnen niet aan de conclusie ontsnappen dat The New York Times de Amerikanen verkeerd heeft ingelicht over de politieke toestand in Nederland en vooral over Rutte. Hij is in de verste verte niet te vergelijken met Trump. Mark Rutte regeert al ruim vier jaar met zijn minderheidskabinet (minderheid in de Eerste Kamer). Hij is een ervaren politicus, iets wat van president Trump nog niet kan worden gezegd. Regeren is moeilijker dan campagne voeren.

Het establishment en de heersende media moeten niet zeuren, zijzelf en niet anderen zijn de oorzaak van wantrouwen bij de gewone burgers. Dus, ook de kwaliteitsmedia (de heersende media van het establishment) hebben weleens moeite met nuance en de onpartijdigheid in de berichtgeving.

Rutte is geen Trump en kwaliteitskranten missen weleens kwaliteit!