Grondoffensief Israël en Irans raketaanval: wat is de volgende stap?

03 oktober 2024Leestijd: 1 minuut
Hightech-oorlog: rechts de inkomende rakettenregen uit Gaza, links Iron Dome in actie. Foto: Anas Baba/AFP/ANP

In podcast Elke Week bespreken host Sam Verbeek en Matthijs van Schie (chef buitenland) de escalerende spanningen tussen Israël, Hezbollah en Iran.

Dinsdagavond 1 oktober reageerde Iran met een grote raketaanval op Israëls succesvolle acties van de afgelopen weken. Zo schakelde Israël veel kopstukken uit van de Libanese terreurbeweging Hezbollah, die wordt gesteund door Iran. De recente dood van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah geldt als één van Israëls grootste strategische successen in jaren, met grote gevolgen voor de machtsstructuren in de regio.

In de weken voor Nasrallahs dood voerde Israël al diverse succesvolle operaties uit tegen Hezbollah. Zo liet zijn militaire inlichtingendienst medio september duizenden piepers van Hezbollah-leden simultaan ontploffen. Deze geavanceerde operatie leidde voor Hezbollah tot ruim dertig doden, bijna drieduizend gewonden, en een verlies van prestige en communicatiecapaciteit.

Inmiddels is Israël begonnen met een grondoffensief in Libanon. Verdrijving van Hezbollah-strijders uit het grensgebied moet de voortdurende raketdreiging verminderen in Noord-Israël, waar steden al maanden zijn ontruimd. Het offensief is een verdere escalatie in het conflict in de regio, dat begon met de Hamas-aanslagen van 7 oktober en steeds meer betrokkenheid van Hezbollah en Iran met zich brengt.

De vraag is nu hoe Iran en Hezbollah reageren op de acties van Israël. Met de steun van de Verenigde Staten blijft Israël vastberaden om de dreiging in het noorden van het land weg te nemen, terwijl de spanningen in de regio oplopen.