Veel doemdenkers hadden hun maatregelen al getroffen, maar het einde van de wereld kwam vrijdag niet. In Australië is de zaterdag al aangebroken en ook Nederland lijkt de voorspelde ‘dag des oordeels’ te overleven.
Overal ter wereld kwamen vrijdag groepen mystici, hippies en andere geïnteresseerden bijeen om gezamenlijk de wereldbeëindiging af te wachten.
Een afgebroken Maya-inscriptie over het einde van de ‘dertiende b’ak’tun’ hadden velen geïnterpreteerd als een aanwijzing voor de totale vernietiging van de wereld.
Ramptoeristen
Vooral oude Mayasteden in Midden-Amerika werden vrijdag overspoeld door ramptoeristen.
Toen het einde der tijden uitbleef, stelden velen hun rampzalige voorspelling positief bij en spraken van ‘het ontwaken van bewustzijn’ en ‘spirituele wedergeboorte’.
Gezellig einde der tijden
De verwachte problemen in ‘veilige haven’ Pic de Bugarach in de Franse Pyreneeën bleven uit. Gelukzoekers waren naar de Franse plaats afgereisd in de hoop aan de apocalyps te ontkomen.
Uit voorzorg had de politie de plaats afgesloten voor publiek. Ook waren de autoriteit bang voor zelfdodingen maar die bleven uit. ‘Het einde der tijden was hier vooral erg gezellig,’ zei RTL-verslaggever Koen de Regt vanuit Frankrijk.
Sekte
In China moest de politie wel ingrijpen toen duizend aanhangers van een sekte de Mayavoorspelling aangrepen om in actie te komen tegen de regering. De activisten werden door de politie opgepakt.
In Italië kwam vrijdag wel een einde aan het premierschap van Mario Monti. Dat was niet de schuld van de Maya’s maar van Silvio Berlusconi, grapte Monti.
Nederland
In Nederland bleven de problemen beperkt tot een apocalyps op Twitter. Hashtags #Mayakalender en #Endoftheworldsconfessions waren de hele dag erg populair. ‘Wereld we bestaan nog’ was de ondertoon van de voor het grote deel sarcastische tweets.
Andere Twitteraars waarschuwen ervoor om niet te vroeg te juichen. ‘In Mexico is het zeven tot negen uur later, dus het einde der tijden is misschien nog altijd nabij’.