De inwoners van Groot-Brittannië krijgen in een referendum de keuze voorgelegd of het eiland in de Europese Unie (EU) moet blijven of niet. ‘De ontevredenheid over de EU heeft een recordhoogte bereikt.’
Dat heeft de Britse premier David Cameron woensdag gezegd in zijn langverwachte toespraak over de toekomst van de Europese Unie.
Hij noemde het ‘een hele simpele keuze om in de EU te blijven of eruit te stappen’. ‘Het is tijd voor het Britse volk om zijn zegje te doen.’
Gedesillusioneerd
Het referendum moet plaatshebben na de volgende verkiezingen in mei 2015, als Camerons conservatieve regering tenminste wordt herkozen.
Burgers mogen dan beslissen of de veranderingen in de relatie tussen Groot-Brittannië en Brussel, die Cameron de komende jaren wil doorvoeren, voldoende zijn om het eiland binnen de Unie te houden.
Volgens hem zijn veel Britten gedesillusioneerd over de EU en is er in Groot-Brittannië steeds meer minder steun voor politieke integratie met meer macht voor Brussel.
Vrije lidstaten
Cameron benadrukte dat Groot-Brittannië wat hem betreft niet uit de Unie hoeft, maar dan moet Brussel wel veranderen. De premier wil een ‘flexibele Unie van vrije lidstaten’ waarin een grote rol is weggelegd voor nationale parlementen.
PVV-leider Geert Wilders roept premier Mark Rutte (VVD) op ook in Nederland een referendum over de Europese Unie te houden.