Enkele duizenden in Marokko woonachtige kinderen met een Nederlands paspoort worden terug naar Nederland gestuurd. Op die manier hopen de ouders hun kinderbijslag te behouden.
Dat zegt de Marokkaanse topambtenaar Mohammed Bernoussi van het ‘ministerie voor Marokkanen in het buitenland’ bij Nieuwsuur.
‘Wat moeten de ouders anders?’ vraagt Bernoussi zich af.
Noodzaak
Volgens de ambtenaar zijn veel ouders genoodzaakt hun kinderen naar Nederland te halen, omdat het kabinet-Rutte II van plan is om alle uitkeringen naar niet-EU-landen te stoppen.
In Nederland wonende Marokkanen dreigen daardoor de kinderbijslag kwijt te raken voor hun kinderen die in hun thuisland opgroeien.
Maar ook weduwen, arbeidsongeschikten en mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap raken hun uitkering kwijt. Volgens Nieuwsuur worden sommige Marokkanen voor de helft in hun inkomen gekort.
Verdrag
Bernoussi wijst erop dat Marokko en Nederland een bilateraal verdrag met elkaar zijn aangegaan waarin beide landen de plicht hebben voor hun onderdanen te blijven zorgen als ze in het andere land woonachtig zijn.
Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft eerder al aangegeven dat verdrag desnoods op te zeggen. De Nederlandse staat wil kosten die in het buitenland worden gemaakt, niet vergoeden.
Marokkaanse belangenclubs verenigen zich om zich tegen de maatregel te verweren. De wet moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.