Duitse belastingontduikers biechten kapitaal op aan fiscus

Ongeveer vijftienduizend Duitsers hebben het afgelopen half jaar bij de belastingdienst opgebiecht dat ze kapitaal in het buitenland verborgen houden. De belastingontlopers maken gebruik van een coulance-regeling van de fiscus.

Dat schrijft de Volkskrant.

Wie verborgen kapitaal meldt, wordt niet bestraft. Wel moet hij of zij de achterstallige belasting, inclusief rente, alsnog betalen.

Zwitserland

Naar schatting hebben Duitse kapitaalkrachtigen voor 200 miljard euro op Zwitserse bankrekeningen staan. Maar Duitsland weet steeds beter in te breken in het bankgeheim dankzij verdragen met Zwitserland.

Ook kocht Duitsland lijsten met namen van belastingontduikers van informanten.

Hoeness-effect

De toenemende druk zorgt ervoor dat steeds meer Duitsers hun zonden opbiechten bij de fiscus. Duitse media spreken van het ‘Hoeness-effect’.

Oud-profvoetballer Uli Hoeness, president van Bayern München, stapte eerder dit jaar naar de belastingdienst. Hij had een van Adidas verkregen miljoenenkrediet in Zwitserland geparkeerd.

Geen amnestie

De fiscus had het kapitaal van Hoeness al in de smiezen en hij kan daarom geen gebruikmaken van de amnestie-regeling.

De voormalige topvoetballer is er niet blij mee dat van alle belastingzondaars alleen zijn naam is gelekt aan de pers. Dat argument zal de Duitser ongetwijfeld inzetten om een gevangenisstraf te ontlopen.