De Italiaanse gemeente Albano Laziale zit al dagen in de maag met het lichaam van de overleden oud-nazi Erich Priebke. Boze inwoners willen voorkomen dat de Duitser in Italiaanse grond wordt begraven, maar Duitsland wil hem ook niet.
De voormalige SS-commandant overleed afgelopen vrijdag op honderdjarige leeftijd in Rome waar hij in 1995 gevangen was gezet.
Woede
Het zeer omstreden klooster San Pio X in het stadje Albano Laziale nabij Rome was bereid om het lichaam van de Duitser op te nemen.
Maar dit stuitte op grote woede van de inwoners in het stadje. Toen het lichaam dinsdag in Albano aankwam, blokkeerden de inwoners de weg, trapten op de auto in en gooide vuurwerkbommen in de richting van het voertuig. De burgemeester van het plaatsje heeft vervolgens verboden dat Priebke in zijn plaats zal worden begraven vanwege verstoring van de openbare orde. Italiaanse neonazi’s waren al in het plaatsje gearriveerd en zochten de confrontatie met de andere inwoners.
Duitsland
De burgemeester van Rome heeft aangegeven dat Priebke, die sinds 2007 wegens gezondheidsredenen als vrij man in Rome leefde, onmogelijk in Italië begraven kan worden. Het lichaam is overgebracht naar een militair vliegveld en moet in de ogen van de burgemeester naar zijn vaderland Duitsland worden gevlogen.
Maar de Duitsers willen Priebke ook niet. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het land waar een persoon overlijdt verantwoordelijk is voor de zorg van het lichaam. Repatriëring kan volgens Berlijn alleen geschieden als de familieleden hier een verzoek voor indienen. Maar dat is in het geval van Priebke niet gebeurd.
Vergeldingsactie
In 1944 was Priebke als SS’er verantwoordelijk voor de executie van 335 Italianen in Rome. Deze moordpartij staat bekend als de Moordpartij in de Ardeatijnse grotten. Na de oorlog vluchtte hij met hulp van enkele bisschoppen weg naar Argentinië. Hier werd hij in de jaren 90 opgespoord.
Eenmaal uitgeleverd aan Italië werd hij na een lange procesgang in 1998 tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. In 2000 werd hem echter alweer gratie verleend en werd zijn straf omgezet in huisarrest. Sinds 2007 was Priebke vrij man.
Volg Servaas van der Laan op Twitter