Geëmotioneerde Paus noemt drama Lampedusa ‘schande’

Paus Franciscus heeft tijdens in een emotionele toespraak zijn medeleven uitgesproken met de vele immigranten die voor de kust van Lampedusa om het leven zijn gekomen. De Argentijnse paus noemde ‘de zoveelste’ scheepsramp ‘een schande’.

‘Ik heb met enorm verdriet kennisgenomen van de vele slachtoffers die zijn gevallen bij de zoveelste scheepsramp voor de kust van Lampedusa,’ sprak de paus. De kerkvader liet vervolgens een stilte vallen en zei met een brok in zijn keel dat hij alleen maar op het woord ‘schande’ kon komen.

Een instemmend applaus kwam vervolgens op uit de zaal. ‘Het is werkelijk waar een schande,’ herhaalde de Argentijn nog eens. De paus riep vervolgens iedereen op met elkaar samen te werken om soortgelijke tragedies in de toekomst te voorkomen.

Immigranten

Italië rouwt donderdag om de vele opvarenden die donderdag bij het zuidelijkste eilandje van het land om het leven kwamen. Op het schip met voornamelijk immigranten uit Eritrea en Somalië brak brand uit, vermoedelijk omdat de opvarenden met vuur contact wilden maken met de kustwacht.

Zeker 94 immigranten kwamen om, maar omdat zeker 250 personen nog altijd zijn vermist, bestaat de vrees dat het dodental nog veel hoger zal zijn. Op beelden zijn wanhopige reddingswerkers te zien die niet weten waar ze de vele lichamen moeten laten.

Immigratieprobleem

Al jaren kampt Italië met een immigratieprobleem op het eilandje dat voor veel Noord-Afrikaanse immigranten het dichtsbijzijnde stukje Europese Unie is.

Gelukszoekers betalen veel geld aan mensenhandelaren die vervolgens vaak bootjes in zeer slechte staat volproppen met immigranten. Omdat de schepen veelal niet zeewaardig zijn, gaat het in veel gevallen mis.

Italië had goede verdragen met de leiders van landen als Tunesië en Libië waarin was vastgelegd dat de immigranten werden tegengehouden. Maar na het uitbreken van de ‘Arabische Lente’ verschijnen er ieder voorjaar steeds meer nieuwe bootjes voor de kust van Lampedusa. In de Europese Unie dringt Italië erop aan dat het ook een Europees probleem is. Italië vindt dat andere lidstaten te weinig doen om de EU-grens op het zuidelijke punt te helpen bewaken.

Volg Servaas van der Laan op Twitter