Duitse coalitiepartners nog oneens over belangrijke punten

De Duitse partijen CDU/CSU en SPD willen woensdag een regeerakkoord presenteren, maar de onderhandelingen verlopen moeizaam. De SPD-top houdt zelfs rekening met de mogelijkheid dat de onderhandelingen mislukken.

Er is een kans van 50 procent dat het vormen van de zogenoemde ‘grote coalitie’ in Duitsland mislukt, denken de SPD-politici die dinsdagmiddag voor spoedoverleg bijeenkwamen.

Ook in het concept-regeerakkoord is te zien dat er nog veel struikelblokken zijn. De vierkante haken van het 177 pagina’s dikke boekwerk betekenen: hier zijn de coalitiepartners het nog niet eens. De tijd dringt voor bondskanselier Angela Merkel, als zij zich aan haar planning wil houden. De ministersposten moeten nog worden verdeeld, schrijft de Duitse krant Zeit.

Minimumloon

Een aantal punten is al duidelijk: het door de SPD zo begeerde minimumloon komt er. Maar nog ‘strittig’ is wanneer het ingaat, wat de hoogte ervan wordt en of er verschillende tarieven voor bijvoorbeeld verschillende leeftijden of sectoren komen. Merkel is bang dat een minimumloon van 8,50 euro de Duitsers banen gaat kosten.

De partijen zijn het eens over onder meer een vrouwenquotum van dertig procent in raden van commissarissen en het beteugelen van de huurverhogingen in de vrije sector.

Tol op Autobahn

Over veel andere hervormingen blijven de partijen twisten. Volgens de secretaris-generaal van de SPD, Andrea Nahles, zijn uitzendwerk, lastenverlichting voor gemeenten, geld voor onderwijs en het pensioenstelsel nog twistpunten.

Ook het homohuwelijk, adoptierechten voor homo’s en vignetten voor buitenlanders op de Autobahn zouden ter discussie staan.

Pijnlijke opmerking

Haar partijgenoot Ralf Stegner SPD-voorzitter in deelstaat Sleeswijk-Holstein gooide nog eens olie op het vuur door tegen Der Spiegel te zeggen dat zijn partij in principe beter af zou zijn in de oppositie dan in de regering. Een pijnlijke opmerking, want na een eerdere samenwerking met Merkels CDU/CSU strafte de Duitse kiezer de SPD genadeloos af.

Merkel had in die regering op de meeste punten de overhand, daarom willen de sociaaldemocraten ditmaal zorgen dat er meer van hun programma in het regeerakkoord terechtkomt.

Verkiezingen

CDU/CSU was met 41,5 procent van de stemmen de grote winnaar van de Duitse verkiezingen in september. Merkel moest op zoek naar een nieuwe coalitiepartner, omdat de liberale regeringspartner FDP de kiesdrempel niet haalde.

De SPD van oud-minister van Financiën Peer Steinbrück werd met 25,7 procent van de stemmen de tweede partij van Duitsland.