Mogelijk doorbraak in overleg over Iraanse kernwapens

Mogelijk bereiken zes onderhandelende landen vrijdag een akkoord over de het nucleaire programma van Iran. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk reizen af naar Genève.

De permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland praten met Iran over het kernprogramma van dat land. Rusland en China sturen een vertegenwoordiger. EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Catherine Ashton leidt de onderhandelingen, die in een belangrijke fase verkeren.

Meningsverschillen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zijn bezoek aan het Midden-Oosten ingekort voor de gesprekken. Kerry gaat proberen ‘te helpen de meningsverschillen te overbruggen’.

Voordat hij in Genève aankomt, heeft Kerry nog een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Netanyahu heeft al gezegd een akkoord met Iran ‘volledig’ te verwerpen. Israël wil dat de sancties blijven gelden tot alle nucleaire activiteiten van Iran zijn gestaakt.

Routekaart

De Verenigde Staten hebben gezegd dat de internationale sancties tegen Iran al kunnen worden versoepeld als het land aantoonbaar zijn kernprogramma terugschroeft.

De Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) heeft gezegd dat er vrijdag een ‘routekaart’ wordt gemaakt om het conflict met Iran te beëindigen. Iran zou onder toezicht van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) nog wel mogen doorgaan met het opwekken van kernenergie.

Rohani

Hassan Rohani is sinds augustus de president van Iran. Sinds Rohani aan de macht is, zoeken Iran en de Verenigde Staten toenadering tot elkaar. Eind september belde Rohani met president Barack Obama, dat was voor het eerst sinds 1979 dat de staatshoofden van de twee landen elkaar rechtstreeks spraken.

Onder Rohani’s voorganger Mahmoud Ahmadinejad leefde de vrees dat Iran kerwapens zou inzetten tegen Israël.