OPCW denkt aan vernietiging gifgas Syrië op zee

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die van de Verenigde Naties de opdracht heeft gekregen de gifgasvoorraad in Syrië op te ruimen, overweegt het gifgas op zee te vernietigen.

Het lukt de in Den Haag gevestigde organisatie maar niet een land te vinden dat een dergelijke risicovolle klus op zich wil nemen. Vandaar dat nu geen enkele optie meer wordt uitgesloten, zegt een woordvoerder van de OPCW. Hij noemt de vernietiging van het gifgas op een schip of ponton woensdag een ‘bruikbare’ mogelijkheid.

Albanië

Een aantal landen heeft al aangeboden te helpen de chemische wapens uit Syrië weg te halen, maar een definitieve bestemming heeft de OPCW nog altijd niet gevonden.

Albanië, Noorwegen en België kwamen in de ogen van de organisatie in aanmerking, maar die landen besloten uiteindelijk dat zij er niets voor voelden.

Wapeninspecteurs

Syrië tekende in september het Verdrag tegen Chemische Wapens. Met die ondertekening werd het bewind van president Bashar al-Assad verplicht om het naar schatting 1.300 ton grote arsenaal met onder meer mosterdgas en sarin te (laten) vernietigen.

Wapeninspecteurs van de OPCW begonnen daarop in oktober met het weghalen en vernietigen van de aanwezige chemische wapens in het Arabische land dat wordt geteisterd door een burgeroorlog.