Akkoord over wapenstilstand bereikt in Zuid-Sudan

De regering van Zuid-Sudan en een delegatie van rebellen hebben een akkoord gesloten over een wapenstilstand. Dat heeft het Oost-Afrikaanse handelsblok IGAD dinsdag bekendgemaakt.

‘President Salva Kiir en Riek Machar zijn het eens over een beëindiging van de vijandelijkheden,’ staat in een verklaring. Het is niet bekend wanneer de wapenstilstand ingaat.

Ethiopië

De rivalen spreken elkaar in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Hun vredesonderhandelingen moeten een einde te maken aan het etnisch geweld dat het Afrikaanse land al tweeënhalve week teistert. Naar schatting van de Verenigde Naties zijn er al meer dan duizend Zuid-Sudanezen om het leven gekomen door het geweld.

Eerder had president Salva Kiir al aangegeven met zijn rivaal in gesprek te willen gaan. Hij zei toen dat hij niet, om het geweld te beëindigen, de macht zou gaan delen met zijn voormalig vicepresident Riek Machar.

Riek Machar

Dinsdag heeft Riek Machar, inmiddels rebellenleider, tegen de BBC gezegd dat hij bereid is tot vredesonderhandelingen. De president van Uganda Yoweri Museveni had hem een ultimatum gesteld: uiterlijk dinsdag moest hij instemmen met een wapenstilstand.

Machar ontkent in datzelfde gesprek met de BBC dat hij tweeënhalve week geleden heeft geprobeerd een staatsgreep te plegen.

Eerder zou Machar hebben geëist dat elf gevangenen die worden verdacht van betrokkenheid bij die vermeende staatsgreep, worden vrijgelaten alvorens hij zou aanschuiven bij vredesgesprekken. Het is niet bekend of die elf zijn vrijgelaten.

Stammenstrijd

Machar werd in juli ontslagen door Kiir. Wat eerder begon als een machtsstrijd tussen de twee, heeft de vorm van een etnische strijd aangenomen. De Dinka-stam, waartoe de president behoort, staat tegenover de Nuer-stam, waartoe Machar behoort.

180.000 Zuid-Sudanezen zijn hun huis ontvlucht, 75.000 daarvan zitten in VN-compounds.