Elvis K. (35) die ervan wordt verdacht de Curaçaose politicus Helmin Wiels te hebben doodgeschoten, was ‘verbolgen’ dat hij maar 100.000 Antilliaanse gulden (45.000 euro) kreeg voor de liquidatie. Wie het brein achter de moord was, is nog steeds niet duidelijk.
Volgens de officier van justitie is er genoeg bewijs dat vier verdachten betrokken waren bij de moord op Wiels op 5 mei. Dat bleek woensdag tijdens de eerste zitting van de rechtszaak tegen de vier.
Het was de eerste keer dat het Openbaar Ministerie (OM) meldde er zeker van te zijn wie de moord heeft uitgevoerd, en wie de helpers waren. Het onderzoek naar de schutter Elvis K. is afgerond, maar de zoektocht naar de opdrachtgevers gaat door.
Wat is er tot nu toe bekend?
Volgens De Telegraaf lijkt het erop dat Wiels al vanaf september vorig jaar werd gevolgd door twee leden van een criminele organisatie uit Venezuela. Zij zouden volgens het Openbaar Ministerie zijn ingehuurd door een aantal politieke tegenstanders, onder wie oud-premier Gerrit Schotte.
Na de breuk tussen coalitiegenoten Wiels en Schotte, werd Wiels (die bekend stond als corruptiebestrijder) ernstig bedreigd en kreeg hij beveiliging. Op de fatale zondagmiddag stuurde de politicus zijn bodyguard naar huis.
Vlak voor de moord zou Wiels hebben beloofd onthullingen te doen over gokbaron Robby dos Santos, die zowel de multimiljonair als enkele politici ernstig konden schaden. Daarna ontstond paniek bij de mensen die hem lieten volgen. Niet de Venezolanen, maar lokale criminelen werden ingehuurd om Wiels te liquideren.
Wie zijn de verdachten van het uitvoeren van de moord?
Woensdag stonden Elvis K., Burney F., Dangelo D. en Carlos P. voor de rechter. Twee andere verdachten zijn al dood: Raul Martinez, ook bekend als ‘Bolle’ werd vermoord, Luigi F., ‘Pretu’ pleegde zelfmoord in zijn cel.
Hoe gaat het nu verder?
De zaak tegen de vier verdachten wordt op 21, 22 en 23 mei inhoudelijk behandeld.
Zolang niet bekend is wie hen de opdracht voor de moord gaf, blijft de Curaçaose politie zoeken naar het brein achter de liquidatie. De zoektocht stopt volgens de officier van justitie pas ‘als de oplossing daar is’.