Italië haalt vluchtelingen weg van Lampedusa

Italië heeft bijna alle vluchtelingen die in een opvangcentrum op het eilandje Lampedusa zaten, overgebracht naar Rome en Sicilië. Nog zeventien migranten zijn achtergebleven.

De achterblijvers zijn overlevenden van de scheepsramp van oktober, waarbij meer dan 300 Afrikanen om het leven kwamen toen zij een illegale overtocht naar het eiland in de Middellandse Zee tussen Tunesië en Italië maakten. Zij kunnen mogelijk nog een rol spelen als getuigen in het onderzoek naar de mensensmokkelaars die hun reis organiseerden.

Mensonterende omstandigheden

De verplaatsing van de asielzoekers gebeurde nadat internationaal grote verontwaardiging was ontstaan over de omstandigheden waaronder vluchtelingen op Lampedusa leefden. Op een video was te zien hoe migranten zich er moesten ontkleden en in een rij moesten staan om te worden bespoten met een desinfecterend middel.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, vroeg de Italiaanse regering onmiddellijk in te grijpen. Eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) noemde de beelden ‘misselijkmakend en onacceptabel’.

Toestroom asielzoekers

Het opvangcentrum op Lampedusa was overvol door de grote toestroom van illegale migranten. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano maakte vrijdag bekend dat dit jaar drie keer zoveel migranten hebben geprobeerd asiel aan te vragen in vergelijking met 2012.

Volgens de officiële cijfers kreeg Italië het afgelopen jaar 43.000 asielaanvragen te verwerken. Een op de vier vluchtelingen is uit Syrië gevlucht voor de burgeroorlog.