Griekenland heeft volgend jaar geen nieuwe lening nodig van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het land zal het steunprogramma zoals gepland volgend jaar afronden.
‘In 2014 maken we een grote stap om het steunprogramma tot een einde te brengen,’ zei de Griekse premier Antonis Samaras maandag in een televisietoespraak.
Bezuinigingen
Volgens Samaras wordt Griekenland volgend jaar weer een ‘normaal land’. ‘We zullen geen nieuwe leningen nodig hebben.’
De EU, het IMF en de Europese Centrale Bank stelden in 2010 110 miljard euro beschikbaar om een Grieks faillissement af te wenden. In ruil voor de miljardenlening moest de Griekse regering verregaande bezuinigingen doorvoeren.
Het land dreigde vorig jaar alsnog failliet te gaan en de Grieken kregen een tweede financiële injectie van 130 miljard euro. De private sector schreef daarnaast nog eens 100 miljard euro af van de Griekse schuld.
Meebetalen
Naar verwachting zal het tweede steunprogramma medio volgend jaar aflopen. Er wordt gespeculeerd dat het land nog meer geld nodig zal hebben. Maar premier Samaras deelt de zorgen niet.
Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) zei eerder deze maand dat het verstrekken van miljardenleningen aan Griekenland achteraf gezien niet de juiste methode was om het land te redden. Europa had ook private beleggers moeten laten meebetalen.