Assad vindt Syrische oppositie in regering een ‘grap’

De kans dat de Syrische president Bashar al-Assad opnieuw kandidaat is voor het presidentschap van zijn land, is groot. Maar samenwerken met de oppositie in een nieuwe regering, acht hij niet waarschijnlijk.

De leden van de oppositie ‘komen een half uur naar de grenzen om dan weer te vluchten, hoe kunnen ze dan plaatsnemen in de regering? Kan een minister zijn functie uitoefenen van buiten de grenzen? Dat soort ideeën zijn volstrekt irrealistisch, we kunnen ze beschouwen als een grap.’

Terrorisme

Daarmee verwijst Assad naar de Syrische Nationale Coalitie, een bonte verzameling van verschillende oppositiegroepen, die opereert vanuit Turkije.

Het vredesoverleg woensdag in de Zwitserse stad Montreux ziet hij als een mogelijkheid om te praten over de strijd tegen het ‘terrorisme’ in zijn land. Aan opstappen denkt Assad niet.

Het bewind van de president wordt uitgedaagd door gewapende rebellen en jihadisten als de Islamitische Staat Irak en Syrië (ISIS), een aan Al-Qa’ida gelieerde beweging.

Afwezigheid

Maandag werd bekend dat Nederland deelneemt aan het vredesoverleg. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zal naar Zwitserland afreizen om daar te praten met andere ministers van Buitenlandse Zaken.

Ook Iran kreeg een uitnodiging van secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, maar dat zien de Verenigde Staten en de Syrische Nationale Coalitie niet zitten. De laatstgenoemde partij dreigt met afwezigheid als een Iraanse delegatie naar de besprekingen komt. Iran is een belangrijke bondgenoot van de Syrische regering.