Drie bezoeken van Amerikaanse presidenten aan Nederland

De Amerikaanse president Barack Obama brengt eind maart een bezoek aan Nederland. Hij zal in Den Haag de top over nucleair terrorisme bijwonen en spreken met ‘Nederlandse leiders’.

Dat meldt het Witte Huis dinsdag in een persverklaring. Het is het eerste bezoek van Obama aan Nederland sinds zijn aantreden als president in 2009. Een aantal voorgangers ging hem voor, maar velen bleven ook weg. Ronald Reagan zette bijvoorbeeld nooit voet op Nederlandse bodem.

Elsevier.nl zet drie bezoeken van Amerikaanse presidenten aan ons land op een rij.

1. George W. Bush

In 2005 was George W. Bush, president van 2001 tot 2009, aanwezig bij de herdenking op de Amerikaanse militaire begraafplaats in het Limburgse Margraten.

Hij herdacht daar, samen met toenmalig koningin Beatrix en toenmalig premier Jan-Peter Balkenende, de ruim achtduizend Amerikaanse militairen die daar zijn begraven.

Bush verbleef ruim zeventien uur in Nederland. Het bezoek ging gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Wegen werden afgezet en de omgeving van het hotel van de toenmalige president werd hermetisch afgesloten.

2. Bill Clinton

Ook Bill Clinton (president van 1993 tot 2001) bezocht Nederland onder meer in het kader van een herdenking. Het betrof de herdenking van de Marshallhulp – Amerikaanse hulp voor de wederopbouw van Europa vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Hij pleitte in Den Haag voor een uitbreiding van de NAVO met Midden- en Oost-Europese landen. Na zijn presidentschap keerde Clinton terug naar Nederland. In 2012 dook hij, na een lezing in het Friese Achlum, plots op in een Amsterdams café en at daar appeltaart.

3. George H. Bush

De vermeende Nederlandse wortels van George H. Bush, vader van George, zorgden er waarschijnlijk voor dat de Amerikaanse president (1989-1993) Nederland tweemaal aandeed, en dat terwijl hij maar één ambtstermijn van vier jaar diende.

De eerste keer dat Bush Nederland bezocht, was in 1989. In 1991 woonde hij in Den Haag een halfjaarlijks overleg bij tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie.