Rusland uit grote zorgen over mensenrechten in Nederland

Kinderen en zwangere vrouwen worden in vreemdelingendetentie gehouden, een pedoclub wordt toegestaan en de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie wordt de hand boven het hoofd gehouden. Met de mensenrechten in Nederland is het volgens het Kremlin niet altijd even rooskleurig gesteld.

Premier Mark Rutte (VVD) moet niet naar de Winterspelen in het Russische Sotsji afreizen, zo oordeelt een deel van de Tweede Kamer met achter zich een deel van het Nederlandse volk.

Een voor homo’s discriminerende wet toont aan, zo is de gedachte, dat Rusland de internationale mensenrechten niet respecteert. De riante delegatie die Nederland naar Sotsji stuurt (Koning, premier, minister) zou daarom het verkeerde signaal zijn.

Zorgen over Nederland

Maar als het op mensenrechten aankomt, heeft Rusland ook wel een boekje open te doen over Nederland. In een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt Nederland een veeg uit de pan.

Zo uit Rusland grote zorgen over de vreemdelingendetentie in Nederland. De lengte en de manier waarop Nederland illegalen vastzet, veroorzaakt kritiek bij mensenrechtenorganisaties en de Raad van Europa. Hoe vreemdelingen als ‘criminelen’ worden neergezet getuigt in de ogen van het Kremlin van een ‘xenofobe’ houding van Nederlanders. Dit heeft ook zijn weerslag op de arbeidsmarkt waar allochtonen zwaar zijn ondervertegenwoordigd.

Dolmatov en Demmink

Het rapport gaat ook in op een aantal specifieke zaken. Zo veroordeelt het de zelfmoord van de Russische activist Aleksandr Dolmatov in een detentiecentrum. Dat Dolmatov een uit Rusland gevluchte activist was, vermeldt het rapport daarbij niet.

Rusland noemt het verder onverklaarbaar dat een club die pedofilie goedpraat, tegen de Europese Conventie voor de Bescherming van het Kind in, door het gerechtshof wordt goedgekeurd. Ook vindt het Rusland het twijfelachtig hoe (voormalig) secretaris-generaal Joris Demmink het hand boven het hoofd wordt gehouden in een misbruik- en verkrachtingszaak.

Ambassade

Het hele politie- en justitie-apparaat krijgt er sowieso van langs omdat het stelselmatig privacy-regels overtreedt. Nergens anders worden zo veel telefoons getapt als in Nederland, oordeelt het rapport.

Het rapport is afkomstig van de Russische diplomatieke post in Den Haag. Ook daar maakte Nederland dit jaar geen goede indruk door de Weense conventie te overtreden door een van de hoogste diplomaten op de post op te pakken. Deze diplomatieke blunder verklaart wellicht de strenge toon waarop Rusland zich nu over de mensenrechten in Nederland uitspreekt.

Volg Servaas van der Laan op Twitter