Illegale immigranten zullen in Italië niet langer strafrechtelijk worden vervolgd. De Senaat is akkoord gegaan met een wetswijziging waarbij illegaliteit niet langer als misdrijf maar als ‘bestuursrechtelijke onrechtmatigheid’ wordt aangeduid.
Het wetsvoorstel werd aangenomen met een ruime meerderheid van 182 voorstemmers tegen 16 tegenstanders.
Getouwtrek
Daarmee komt een einde aan dagenlang getouwtrek over de illegalenkwestie tussen linkse en rechtse partijen. De minister van Integratie Cécile Kyenge van de linkse Partito Democratico wil af van de strafbaarheid van illegaliteit omdat de wet in de praktijk niet zou werken.
Coalitiepartner Nieuw Centrumrechts van vicepremier Angelino Alfano wil juist een stringent immigratiebeleid hanteren.
Openbare orde
De twee partijen hebben elkaar nu gevonden in een compromis: illegaliteit zal niet langer onder het strafrecht, maar onder het bestuursrecht vallen. De facto maakt dit illegaliteit een lichter vergrijp omdat het niet meer als misdrijf wordt gezien.
Maar de wetswijziging heeft een interessant gevolg voor de uitzetbaarheid van illegalen dat vooral door de rechtse partijen wordt toegejuicht.
Uitzetting
Staatssecretaris van Justitie Cosimo Ferri legt uit: ‘Wie op illegale wijze ons land binnenkomt, zal niet strafrechtelijk worden vervolgd, maar zal onmiddellijk worden uitgezet. Wie vervolgens terugkomt, overtreedt de wet en zal met het strafrecht te maken krijgen.’
Door de maatregel wordt het publieke orgaan dat actief is op de plek waar een illegaal wordt opgepakt verantwoordelijk voor het uitzetten van de vreemdeling en niet langer de strafrechter. Dit moet het proces volgens Ferri versnellen.
Nederland en Italië
Hoewel de landen verschillend zijn, moeten Nederlandse wetsschrijvers toch met bovenmatige interesse naar hun collega’s in Rome aan het kijken zijn. Waar Italië illegaliteit uit het strafrecht haalt, wil het Nederlandse kabinet illegaal verblijf juist in het strafrecht krijgen.
In Nederland wordt illegaal verblijf een overtreding waar tegenover een gevangenisstraf van ten hoogste vier maanden of een geldboete van maximaal 3.900 euro staat. Het is een maatregel waarmee vooral coalitiepartner PvdA moeite heeft.
Dure procedures
In Italië wordt illegaliteit sinds 2002 aangeslagen als misdrijf op straffe van uitzetting. Maar omdat iedereen, dus ook een vreemdeling, zich in het strafrecht mag verdedigen, leveren arrestaties vaak lange, dure en ingewikkelde procedures op.
In de praktijk knijpen veel agenten daarom een oogje toe in gebieden waar illegale straatverkopers actief zijn. Met de wetswijziging hoopt Italië het uitzetbeleid van illegalen te kunnen versoepelen.
Volg Servaas van der Laan op Twitter