Terwijl protesten tegen haar regering nog altijd aanhouden, moeten verkiezingen op zondag de Thaise premier Yingluck Shinawatra een mandaat geven om door te regeren.
De vraag is wat er gebeurt als Shinawatra naar verwachting de verkiezingen wint: geven de demonstranten op of wordt het protest alleen maar heviger?
Paraat
Donderdag werd bekend dat de Thaise politie het niet vertrouwt: een grote politiemacht en duizenden militairen staan zondag paraat om in te grijpen, mochten demonstranten de verkiezingen willen verstoren.
Nederlanders krijgen van het ministerie van Buitenlandse Zaken het advies om weg te blijven bij mogelijke demonstraties en blokkades.
Invloed
Dat er geweld wordt gebruikt, is niet onwaarschijnlijk. De oppositie is erg vastberaden om Shinawatra af te zetten, om zo ook de nog altijd geldende invloed van haar broer Thaksin uit te wissen.
De miljardair en de voormalig premier van Thailand werd in 2006 bij een militaire coup afgezet en verbannen naar het buitenland. Maar met zijn zus als premier trekt hij op de achtergrond nog altijd aan de touwtjes in het Aziatische land.
Toespraak
In december vorig jaar liet Yingluck Shinawatra weten dat zij het parlement van het land laat ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijft. Daarmee hoopte zij de onrust in Thailand wat te doen afnemen. Dat is tot dusver niet gelukt: de uitgebreide protesten houden nog altijd aan.
Tegenstanders van de regering Yingluck Shinawatra blokkeerden eerder deze week in de hoofdstad Bangkok en elders in Thailand de toegang tot tientallen stembureaus.
Zo verhinderden zij dat hun landgenoten vooraf hun stem konden uitbrengen voor de verkiezingen. Op diezelfde dag werd Suthin Taratin, een van de oppositieleiders, doodgeschoten tijdens een toespraak.