Verenigde Naties weren Iran van vredesbesprekingen Syrië

Iran mag niet meedoen aan de vredesbesprekingen over het conflict in Syrië. De bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad is op het laatste moment door de Verenigde Naties (VN) van de lijst geschrapt.

Dat heeft een woordvoerder van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon maandagavond laten weten.

De Syrische Nationale Coalitie, de meest westers georiënteerde oppositiegroep in Syrië, had gedreigd zich terug te trekken als Iran mee zou doen.

Iran zou alleen mee mogen doen als het de legermachten uit het conflict zou terugtrekken. Maar Teheran was niet van plan om zich aan beperkende voorwaarden te houden. De VN is op het laatste nippertje voor die druk bezweken en heeft de uitnodiging aan Iran toch ingetrokken.

Assad heeft het moeilijk

De beslissing is een tegenvaller voor president Assad voor wie Iran een grote steun en toeverlaat is. Assad krijgt het sowieso al lastig in Genève omdat maandag een advocatenkantoor in Londen een rapport publiceerde met foto’s waarop misdaden van het Syrische regime te zien zouden zijn. Drie topjuristen hebben de authenticiteit van de foto’s, afkomstig van een uit het kamp van Assad overgelopen politieagent, geverifieerd.

De timing van het rapport is, zacht gezegd, bijzonder nadelig voor Assad. Want dat ook de vele ongeorganiseerde oppositiepartijen zich schuldig maken aan gruwelijke misdaden tegen minderheden lijkt zonder twijfel.

Dubieuze achtergrond

Het Londense advocatenkantoor dat achter het rapport zit, is niet onomstreden. De oprichter van het kantoor, Peter Carter-Ruck, wordt in een necrologie van The Guardian neergezet als een ‘geldbeluste leugenaar’.

De samenstellers van het rapport zijn hoe dan ook mannen van statuur. Het gaat om Desmond de Silva, de Britse aanklager in het Sierra Leone-tribunaal, Geoffrey Nice, voormalig aanklager van Slobodan Milosevic bij het Joegoslavië-tribunaal en de voormalige hoofdaanklager van het Sierra Leone-tribunaal David Crane. Desmond de Silva zei dat de foto’s hem deden denken aan de Holocaust.