Bij nieuwe confrontaties tussen demonstranten en de oproerpolitie zijn in de Oekraïense hoofdstad Kiev zeker drie doden gevallen.
Twee Oekraïners kwamen door schotwonden om het leven, een derde maakte een dodelijke val van het dak van een stadion, meldt het Openbaar Ministerie in het Oost-Europese land woensdag. Volgens premier Mykola Azarov kan de politie niet verantwoordelijk zijn voor de doden omdat die ‘geen vuurwapens inzet’.
De EU heeft het geweld scherp veroordeeld. De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zegt ‘geschokt’ te zijn over de berichten van het geweld. Hij riep beide partijen op het geweld af te zweren.
Onrustig
Het is al sinds begin december vorig jaar erg onrustig in Oekraïne. De beslissing van president Viktor Janoekovitsj om te weigeren het associatieverdrag met de Europese Unie (EU) te tekenen, leidde tot woede bij pro-EU-demonstranten.
Wekenlang kwamen zij samen in het centrum van de hoofdstad. Met bloempotten en vuilcontainers blokkeerden zo’n duizend demonstranten het belangrijkste regeringsgebouw.
Katapulten
Maar de laatste dagen loopt de situatie ernstig uit de hand. De demonstraties lijken te zijn overgenomen door groepjes radicalen, soms zelfs met een neonazistische achtergrond, die zijn getooid met schilden, helmen en stokken.
Er wordt gebruik gemaakt van katapulten. Vanachter uitgebrande bussen gooien jongeren met allerlei voorwerpen, zoals fijngeslagen tegels, vuurwerk en molotovcocktails. De politie schiet terug met rubberen kogels.
Celstraf
Janoekovitsj doet er intussen alles aan de demonstraties de kop in te drukken. Eerder deze week ondertekende de president een wet die voorschrijft dat betogers niet langer zonder toestemming hun tenten op openbaar terrein mogen opzetten.
Het blokkeren van openbare gebouwen kan leiden tot een celstraf van 5 jaar. Ook op belediging van regeringsfunctionarissen staat straf. Veel betogers laten zich hier niet door afschrikken, en zeggen door te gaan totdat de regering opstapt.