Waarom mocht de Israëlische Vitesse-speler Emiraten niet in?

In Nederland is grote verbazing ontstaan over het feit dat de Israëlische voetballer van Vitesse, Dan Mori, het emiraat Abu Dhabi niet inkwam. Maar het was pas nieuws geweest als Mori het land wel was binnengekomen. De Verenigde Arabische Emiraten erkent de staat Israël immers niet.

De vijfentwintigjarige verdediger van Vitesse, Dan Mori, mag niet met zijn club op trainingsstage naar de Verenigde Arabische Emiraten. Vanwege zijn Israëlische paspoort weigert het emiraat Abu Dhabi dat Mori het land binnenkomt.

Geen verrassing

Het moet Mori, die in Tel Aviv werd geboren, nauwelijks hebben verrast. Veel landen die zijn aangesloten bij de Arabische Liga (en anderen) erkennen Israël niet. En de Verenigde Arabische Emiraten weigert al sinds de oprichting in 1971 geen Israëlische staatsburgers. Het is een gevolg van een Arabische boycot tegen Joden in Palestina en, sinds 1948, tegen Israël.

Door de boycot is er zeer beperkt verkeer van goederen, diensten en personen tussen Israël en Arabische landen. Wie niet de Israëlische nationaliteit heeft, maar wel een stempel van Israël in zijn paspoort heeft, kan ook worden geweigerd. Dit werkt overigens beide kanten op. Ook Israël weigert personen uit Arabische landen, maar Arabische sporters ondervinden in Israël meestal geen problemen.

Boycot in sport

De boycot, dat weet Vitesse nu ook, werkt ook door in de sport. Sommige Arabische sporters weigeren het op te nemen tegen Israëlische rivalen. Vooral Iran is erg strikt en weigert regelmatig sporters uit Israël.

De Iraanse Judokampioen Javad Mahjoub kreeg plotseling een ‘kritieke infectie aan het spijsverteringssysteem’ toen hij het op de Olympische Spelen in Londen dreigde op te moeten nemen tegen een Israëliër.

Toen atleet Mushir Salem Jawher in 2007 meedeed aan de marathon van Tiberias in Israël ontnam Bahrein hem zijn verkregen Bahreinse nationaliteit. Die beslissing werd later overigens weer teruggedraaid.

Israël in Europa

Om problemen op sportief gebied te voorkomen, doet Israël doorgaans mee aan Europese competities. Nederlandse voetbalclubs, ook Vitesse (!) zien zich af en toe genoodzaakt af te reizen naar het Midden-Oosten wanneer zij een Israëlische tegenstander hebben geloot in de (voorronde van de) Europa- of Champions League.

Liefhebbers van hypothetische vraagstukken zullen zich ongetwijfeld al bezighouden met de vraag wat er gebeurt als Israël in 2022 het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar weet te halen. Maar die vraag bestaat voorlopig alleen nog op papier. Israël heeft zich sinds 1970 niet meer voor een eindronde van een groot voetbaltoernooi gekwalificeerd.

Volg Servaas van der Laan op Twitter