Kabinet: 30 miljoen euro kwijtgescholden aan Cuba

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) ging begin januari niet alleen naar Cuba om een voetbalclinic van de Soccer Academy Feyenoord te bezoeken in Havana. Ook trakteerde de minister de socialistische staat op 30 miljoen euro.

Dat blijkt uit een brief die de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandag naar de Tweede Kamer stuurde naar aanleiding van vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt aan minister Timmermans.

Verzekeringsdeal

In de brief staat dat de Cubaanse bank de Nederlandse staat een bedrag van 73 miljoen euro verschuldigd is. De schuld is het resultaat van een krediet van 37,3 miljoen euro die in 2003 indirect aan Cuba is verstrekt omdat het land een financieringsovereenkomst niet nakwam.

Cuba kwam een betalingsafspraak overeen met Nederland. De De Cubanen betaalden hier 3,5 miljoen van terug maar stopten vervolgens weer met betalen, waardoor de schuld, inclusief rente, intussen is opgelopen tot 73 miljoen euro.

Kwijtschelding

Om Cuba tegemoet te komen zal van dit bedrag 30 miljoen euro worden kwijtgescholden. Dit bedrag staat gelijk aan de rentekosten, maar is ook bijna evenveel als het oorspronkelijk verstrekte bedrag van 37,7 miljoen euro.

‘Het is niet ongebruikelijk dat landen geld aan Cuba kwijtschelden,’ zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. ‘Maar in de eerst brief van Timmermans over de lening aan Cuba noemde de minister de kwijtschelding niet. Dat is op zijn minst onvolledig,’ zegt het Kamerlid.

Budgetneutraal

Als Nederland het bedrag van Cuba terugkrijgt, verliest het niets, maar verdient de staat er ook niets in. ‘De afwikkeling van deze schadezaak verloopt voor de Nederlandse Staat dan ook min of meer budgetneutraal,’ schrijft Dijsselbloem. Voor de verdere afbetaling hanteert Nederland een rentepercentage van 2 procent. ‘Ik denk dat iedere Nederlander met een hypotheek ook wel zo’n rentebedrag wil. En als Ierland en Portugal dat percentage zien, staan ze op de banken,’ zegt Omtzigt.

Geen keus

Uit de brief blijkt verder dat Nederland eigenlijk ook geen andere keuze had dan het bedrag aan het communistische regime van Raúl Castro kwijt te schelden.

‘Na jaren van onderhandelingen en gezien de akkoorden die andere landen met Cuba hebben gesloten werd bovendien duidelijk dat geen terugbetalingsregeling tot stand zou komen als Nederland zou blijven vasthouden aan de volledige betaling van de gehele vordering,’ schrijft de minister.

Nu wel betalen

Timmermans heeft er goede hoop op dat Cuba nu eindelijk tot betaling over zal gaan. ‘Het bezoek van de minister verhoogde aan Cubaanse zijde het gevoel van urgentie om deze langslepende kwestie op te lossen en heeft er dan ook toe bijgedragen dat een significant bedrag aan belastinggeld naar Nederland terugkeert.’

Bovendien krijgt Cuba, als ze betalen, weer toegang tot nieuwe kredietverstrekkingsmogelijkheden waardoor ze weer nieuwe bedragen kunnen lenen.