Na het dreigement met militair ingrijpen door de Venezolaanse president Nicolás Maduro vorige week, keerden veel demonstranten in de hoofdstad Caracas terug naar huis. Maar dit weekeinde zijn de protesten verspreid over het land weer in alle hevigheid opgelaaid.
Drie personen kwamen de afgelopen dagen om het leven, melden ooggetuigen en lokale media. Daarmee komt het dodental van de protesten tegen de regering-Maduro sinds februari op vierendertig.
Schotwonden
De laatste doden vielen buiten de hoofdstad Caracas. In de stad Mérida belaagden gewapende mannen op motoren actievoerders, die overigens ook waren gewapend.
De kogels zouden in het rond zijn gevlogen. Daarbij liepen vier mensen schotwonden op. Een vijfde persoon die werd geraakt, overleed later in het ziekenhuis.
Buschauffeur
Ook in de stad San Cristóbal was het onrustig. Bij een confrontatie tussen anti-regeringsbetogers en gewapende mannen, werd een 31-jarige buschauffeur doodgeschoten. De man had naar verluidt niets met de protesten te maken.
Bij een demonstratie bij een barricade in Valencia raakte een 26-jarige actievoerder dodelijk gewond. Een motorrijder probeerde te passeren en opende het vuur toen hij niet door mocht rijden van de demonstranten.
Propaganda
Vorige week zei president Maduro dat als de betogers niet naar huis terugkeren zij ‘binnen enkele uren’ een militaire actie konden verwachten.
Maduro zei eerder tijdens een bijeenkomst van militairen dat hij geweld zou gebruiken om de wijk Chacao in Caracas ‘te bevrijden‘. ‘Bereid je voor, we komen voor jullie,’ sprak hij dreigend. Betogers zeiden niet bang te zijn, maar velen verdwenen kort na de waarschuwing van straat.
Boos
Veel Venezolanen zijn boos over onder meer de hoge inflatie, werkloosheid, de criminaliteit in het land en het gebrek aan vrije pers. De economische situatie in het olierijke land is slecht.
De oppositie, die de felle protesten aanvoert, heeft herhaaldelijk geweigerd te gaan praten met de president. Volgens de actievoerders zou overleg weinig meer zijn dan een propagandamoment voor de machthebbers. Ook Maduro, opvolger van de vorig jaar overleden socialistische president Hugo Chávez, is niet van plan in te binden. De aanhangers van de president gaan ook de straat op, om zijn beleid te verdedigen.