Parlement: Krim sluit zich aan bij Rusland

Het parlement van de Oekraïense deelrepubliek de Krim heeft donderdag ingestemd met aansluiting bij Rusland. De Russische president Vladimir Poetin is van het besluit op de hoogte gebracht.

Acht parlementariërs onthielden zich van stemmen, achtenzeventig stemden voor en niemand bracht een tegenstem uit.

Bezetters

De afscheiding betekent volgens bestuurders op de Krim dat de Russen de enige ‘legitieme’ militairen op het schiereiland zijn. Oekraïense militairen op de Krim worden beschouwd als ‘bezetters’. Zij zullen worden gedwongen zich over te geven of het land te verlaten, liet vicepremier van de Krim-regio, Roestam Temigarliev, weten.

Hij voegde daaraan toe dat de Oekraïense strijdkrachten moeten kiezen: ‘hun wapens neerleggen, hun posten verlaten, het Russische staatsburgerschap aanvaarden en zich aansluiten bij het Russische leger. Als ze daar niet mee instemmen, zijn wij bereid hun een vrijgeleide aan te bieden van het grondgebied van de Krim naar hun Oekraïense moederland.’

Autonoom

Het schiereiland, dat voor het grootste deel bestaat uit Russen, is de facto al in handen van pro-Russische en Russische legereenheden, die zich vermoedelijk op de Krim ophouden.

De regio heeft al een autonome status binnen de Oekraïense republiek. De pas aangetreden Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek wil best praten over meer autonomie, maar vindt wel dat de Krim bij zijn land moet blijven.

Consequenties

De Europese Unie waarschuwt intussen voor ‘serieuze consequenties voor de bilaterale relatie met Rusland’ als dat land de situatie rond Oekraïne niet weet te de-escaleren.

Vandaag spreken de achtentwintig Europese regeringsleiders over de crisis en het toekennen van 11 miljard euro steun aan Oekraïne.