Hoewel de onderhandelingen met potentiële lidstaten door blijven gaan, hoeven we de komende vijf jaar geen verdere uitbreiding van de Europese Unie (EU) te verwachten. Het is in eerste instantie belangrijker dat de EU zelf competitiever wordt.
Dat zei Jean-Claude Juncker die dinsdag tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie werd gekozen in het Europees Parlement.
Ambitieus
Juncker, die 422 van de 751 stemmen kreeg, wil de competitiviteit van de EU ‘versterken’ en de investeringen ‘stimuleren’. Daarom zal hij de komende drie maanden met een ‘ambitieus pakket voor werk, groei en investeringen’ komen, beloofde hij de parlementariërs.
De gesprekken met potentiële lidstaten, met name op de Balkan, zullen doorgaan. Maar de komende vijf jaar hoeven er geen verdere uitbreidingen te worden verwacht.
It is wrong to close the door to any new EU members next five years. If Iceland changes its mind again we should have an open door to them.
— Carl Bildt (@carlbildt) July 15, 2014
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Minder ideologie
Daarnaast vindt de Luxemburger dat de Unie ‘minder ideologisch maar pragmatischer’ moet worden. ‘Laten we stoppen met nationalisme en in plaats daarvan spelen als één team’. Om de kloof tussen de burger en de Europese instituties te verkleinen ‘moeten wij onszelf beter uitleggen’.
Juncker sprak verder over de gevaren van de eurozone. Hij zei er ‘trots op te zijn’ dat de speculanten er niet in zijn geslaagd om Griekenland uit de zone te duwen. Hij wil dat er in het vervolg een duidelijk noodplan klaarligt wanneer ‘het vliegtuig weer in brand staat’.
Deal beklonken
Verder sprak Juncker nog wat over digitalisering en samenwerking met andere grootmachten. De Luxemburger hoefde de parlementariërs ook niet meer te overtuigen want de deal rond zijn benoeming is immers al beklonken.
Alleen Groot-Brittannië en Hongarije blijven zich tegen Juncker verzetten. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) noemde Juncker eerder een zuiplap maar is de laatste tijd opvallend positief over de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.