Europa stelt CO2-boetes uit: winst voor automakers, maar wie profiteert echt?

Ursula von der Leyen tijdens een persconferentie na overleg met autofabrikanten in Brussel, 3 maart. (Foto: ANP)

In dit artikel

De feiten: CO2-boetes uitstel geeft Europese autobouwers meer tijd

Bron: Europese Commissie

Europese automakers krijgen twee jaar extra om hun CO2-uitstoot te verlagen en zo fikse CO2-boetes te voorkomen. Dat zei Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen maandag 3 maart.

Von der Leyen benadrukte het belang van eerlijke spelregels voor Europese autofabrikanten die al hebben geïnvesteerd in schone technologie. Tegelijk waarschuwde ze voor nieuwe afhankelijkheden van buitenlandse (voornamelijk Chinese) accu’s.

Het uitstel is gunstig voor Europese automakers die nog ver weg zijn van het voldoen aan de Europese CO2-normen (bijvoorbeeld Volkswagen).

Het Europees Parlement en de lidstaten moeten het voorstel nog goedkeuren. Von der Leyen hoopt dat dit snel gebeurt.

De verlichting maakt deel uit deel van een actieplan voor de auto-industrie dat de Commissie woensdag 5 maart presenteert.

Hoe ziet die verlichting er precies uit?

Automerken moeten sinds 2017 onder een steeds lagere Europese CO2-norm blijven, anders volgt een boete.

Voor 2025 is de toegestane gemiddelde CO2-uitstoot voor autofabrikanten 118 gram in plaats van de eerdere 94 gram per kilometer. Deze forse aanscherping dwingt autofabrikanten meer geëlektrificeerde voertuigen in hun gamma op te nemen.

Fabrikanten die de nieuwe limiet overschrijden, betalen 95 euro boete per gram per auto. De boetes kunnen oplopen tot miljarden euro’s.

Bedrijven krijgen nu drie jaar in plaats van één jaar om aan de nieuwe norm te voldoen.

Wie zegt wat over CO2-boetes?

Bron: Europese Commissie, ANP, Financial Times
  • ‘Bedrijven moeten de doelstellingen halen, maar dit betekent meer ademruimte voor de industrie,’ zei Von der Leyen. Aan de andere kant is er ‘voorspelbaarheid en rechtvaardigheid nodig voor de pioniers, degenen die hun huiswerk met succes hebben gedaan’.
  • Volvo is gefrustreerd want die heeft wél geïnvesteerd. CEO Jim Rowan ligt in een verklaring toe: ‘Volvo heeft de zware investeringen gedaan om klaar te zijn voor 2025. Bedrijven zoals het onze mogen niet worden benadeeld door lastminute-wetswijzigingen.’

  • Verder meldt Volvo over het uitstel: ‘Het is niet goed voor de Europese concurrentiekracht en niet goed voor de planeet.’
  • Ook Milieudefensie-directeur Donald Pols is kritisch: ‘Von der Leyen noemt het “ademruimte voor de auto-industrie”. Maar elk jaar dat de auto-industrie nog langzamer zijn uitstoot vermindert, wordt de klimaatcrisis erger en houden wij geen ademruimte meer over.’
  • ‘Als de markt in 2030 niet volledig elektrisch wordt, is het economisch onverstandig om een gezonde en winstgevende verbrandingsmotorbusiness zomaar af te bouwen,’ zei Ola Källenius, bestuursvoorzitter van de Mercedes-Benz Group vorige maand.
  • ‘Het duurt nog twintig jaar voordat de elektrische auto dominant is in Europa,’ zei Renault-CEO Luca de Meo vorige maand. De Meo is tevens voorzitter van brancheorganisatie ACEA.
  • ‘De extra tijd is noodzakelijk, omdat anders consumenten de dupe zouden worden van het boetebeleid. Het boetebeleid zou onder meer leiden tot waardevermindering van het bestaande wagenpark’, meldt branchevereniging Bovag aan EW.

EW’s visie: CO2-boetes uitstellen is goed, maar ook uitstel van executie

Door: Robert Smid, redacteur Automotive

Om CO2-boetes te ontlopen, kunnen automerken emissierechten van elkaar kopen via zogeheten CO2-pools. Een dure grap, maar goedkoper dan de CO2-boetes.

Producenten van elektrische auto’s verkopen hun CO2-rechten aan automakers die brandstofmotoren produceren. In zijn beginjaren kon Tesla, dat veel rechten verkocht aan Renault, deels daardoor blijven bestaan.

Wordt Chinese concurrentie hier beter van?

Volledig elektrische producenten hebben een groot voordeel bij CO2-pools. Voornamelijk Tesla en Geely (onder meer Volvo Cars en Polestar) hebben een overschot aan CO2-rechten, waarmee ze vele miljarden euro’s verdienden.

De elektrische gigant BYD uit China is in vergevorderde gesprekken met Europese autofabrikanten om een CO2-pool te vormen.

Geely is dan ook niet blij is met het uitstel. Volgens Bloomberg had Volvo, dat onder dit concern valt, tot 300 miljoen euro kunnen verdienen via CO2-pools. 

Worden Europese automakers hier beter van?

Europese automakers verdienen met hun brandstofmotoren nog altijd goed geld, die ze vervolgens wel via de CO2-pool voor een deel aan de elektrische concurrentie moeten geven.

Uitstel van CO2-regels is voordelig voor die Europese automakers. Zo pleit Volkswagen, Europa’s grootste autofabrikant, voor soepelere CO2-emissiedoelstellingen.

De gemiddelde uitstoot van de Duitse automaker was in 2023 118 gram per kilometer, ver boven de nieuwe norm. Met 3,3 miljoen verkochte auto’s zou de boete bij dezelfde uitstoot voor 2025 uitkomen op 7,7 miljard euro – een prijsstijging van 2.300 euro per auto.

Europese markt voor elektrische-autoverkoop stagneert

Daarbij komt de Europese markt voor elektrische auto’s maar traag van de grond.

Uit registratiecijfers van de ACEA blijkt dat de vraag naar brandstofauto’s dan wel licht daalt, maar nog steeds aanzienlijk is (met een marktaandeel van 39 procent in januari 2025). Redenen zijn onder meer de hoge aanschafprijs en de gebrekkige laadinfrastructuur in vele Europese landen.

Europese automakers zijn daarmee nog altijd economisch gebonden aan hun brandstofauto’s, terwijl de EU die wil uitfaseren.

Tegelijk komt de productie van Europese elektrische auto’s niet snel genoeg op gang, en die op andere continenten wel. Overzeese merken bedienen de vraag naar elektrische auto’s beter.

Hoe zien de CO2-emissieregels voor automakers eruit?

Tegen 2030 moeten de CO2-emissies van nieuwe auto’s met 40 procent worden verminderd ten opzichte van 2021. Er is een tussentijds doel van 20 procent emissiereductie voor 2025. 

Vanaf 2035 moeten alle nieuwe personenauto’s en bestelwagens in de EU uitstootvrij zijn. Dit moet bijdragen aan vermindering van de algehele CO2-uitstoot met 55 procent tegen 2030 en het bereiken van klimaatneutraliteit in 2050.

De EU biedt ook ondersteuning voor Europese batterijproducenten.

De Commissie investeert €1,8 miljard, bovenop de bestaande €3 miljard, om de kosten van Europese batterijproductie te verlagen, de productiecapaciteit op te schalen en bedrijven concurrerender te maken tegenover goedkopere buitenlandse batterijen.

Europa moet concurrerend blijven

Vergroening is goed, maar mag niet ten koste gaan van een industrie die Europa op de been houdt. De autobranche moet kunnen blijven concurreren met de Amerikanen en Chinezen.

Het uitstellen van de strengere regels geeft de automerken een beetje ademruimte. Tegelijk is het ook uitstel van executie. De Europese auto-industrie zal moeten innoveren, en snel ook.

Verdere verdieping: Wat staat in het plan van Brussel?

Bron: Europese Commissie, Bloomberg

De EU wil ook vooroplopen in AI-gestuurde autonome voertuigen, en richt daarvoor de European Connected and Autonomous Vehicle Alliance op.

Dit is wellicht ook mosterd na de maaltijd. Autofabrikanten omarmen al AI-gestuurde spraakassistenten, en leunen daarvoor grotendeels op Amerikaanse technologie.

AI’s die automakers gebruiken

BMW gebruikt Alexa, Volkswagen integreert ChatGPT met Cerence, en Stellantis werkt met BlackBerry aan een virtual cockpit. Polestar, Volvo, GM, Renault en Honda kiezen voor Google-assistentie met Maps.

Mercedes-Benz ontwikkelde wel een eigen virtual assistant, zij het in samenwerking met het Amerikaanse Google.

Fair Play

De EU wil de auto-industrie concurrerend houden met het Fair Play-pakket. Dit omvat strengere regels voor buitenlandse investeringen en een harder optreden tegen Chinese import van elektrische auto’s.

Daarnaast moet regelgeving coherenter en voorspelbaarder worden, met langere overgangsperiodes voor nieuwe eisen.

Schone mobiliteit

Op het gebied van schone mobiliteit zet Brussel in op sterkere stimulansen, onder meer via sociale leaseprogramma’s en schonere bedrijfswagenparken.

Zero-emissievrachtwagens krijgen langer vrijstelling van tolheffingen, en de uitrol van laadinfrastructuur wordt versneld. Met het initiatief European Clean Transport Corridor wil de EU snelladers langs belangrijke transportroutes verwezenlijken.

Lees verder: Naast CO2-boetes kampen autobouwers met meer uitdagingen