Het is een spannende tijd om Litouwer te zijn. Dit land aan de Baltische Zee heeft mot met twee van de machtigste landen op aarde én met het veel grotere buurland Wit-Rusland. Maar Litouwers blijken handige strategen te zijn, schrijft Robbert de Witt.
Aan de grens met Wit-Rusland bouwen ze een hek van 3,5 meter hoog en 500 kilometer lang, omdat de dictator van dienst, Aleksandr Loekasjenko, illegale migranten naar Litouwen stuurt. En om Rusland te kunnen weerstaan, koos Litouwen ervoor om zo snel mogelijk lid te worden van de NAVO. De Litouwers zorgen er bovendien voor dat zij wél zoveel uitgeven aan defensie als ze hebben beloofd.
Robbert de Witt is redactiechef bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.
Opponent nummer drie is China, en die is lastiger. In 2019 gingen Litouwers de straat op om hun steun te betuigen aan de betogers in Hongkong, die om meer vrijheid vroegen, maar klappen kregen. Vervolgens bracht de Litouwse regering naar buiten dat de Chinese ambassade een nep-tegenbetoging had georganiseerd. Vrijgegeven foto’s van Chinese diplomaten die spandoeken uitdeelden, bevestigden deze beschuldiging.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen