Duitsland, Polen en Nederland willen het Verenigd Koninkrijk vragen de leiding te nemen in een nieuw op te richten Europese veiligheidsraad – los van de EU. Hulde daarvoor. Het Verenigd Koninkrijk is altijd een betrouwbare beveiliger van Europa geweest, schrijft Jelte Wiersma.
Nu alle emoties over de Brexit enigszins zijn gesleten, sluit – een deel – van het Europees continent het Verenigd Koninkrijk weer in de armen. De Britse regering wordt een dezer weken door Duitsland, Polen en Nederland uitgenodigd een nieuw op te zetten Europese veiligheidsraad te leiden, aldus The Daily Telegraph. De veiligheidsraad was een initiatief uit 2018 van de Duitse regering. Die wil los van de Europese Unie een platform van betrouwbare democratieën die Europa’s veiligheid garanderen. De Europese Unie is vaak krachteloos, heeft een aantal dubieuze leden en een Europees leger is een sprookje.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
De Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) had gehoopt via de Europese Unie Europa’s veiligheid te kunnen garanderen, of eventueel in kleiner verband met alleen EU-landen, maar Duitsland is daarover sceptisch. De regering-Scholz begrijpt dat Frankrijk dan leidend wordt, want alleen dat land heeft een serieuze krijgsmacht. Maar Frankrijk heeft de neiging via de Europese Unie exclusief Franse belangen te willen dienen. Eén van die Franse belangen is Amerika en het Verenigd Koninkrijk uit Europa te jagen. Logischerwijs zijn Duitsland, Polen en Nederland daar ongerust over. Zij vertrouwen het Verenigd Koninkrijk eerder dan Frankrijk. Niet zonder reden. Zo blijkt ook in de Oekraïne-crisis weer hoezeer het Verenigd Koninkrijk het voortouw neemt, terwijl het niet of nauwelijks belangen heeft in Oekraïne.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen